Annons
Växjö

Endast sju procent av kronobergarna vågar starta företag - här är anledningen

Sommaren är här – om än något kylig. Trots detta börjar många svenskar, och inte minst kronobergarna fundera över sitt liv och karriär. Att starta eget företag och vara sin egen chef är något många drömmer om, men det få som faktiskt genomför det.
Växjö • Publicerad 26 juli 2023
Svenskt näringslivs presentation av näringslivsklimatet i Kronoberg.Ulrica Bennesved regionchef Svenskt näringsliv.
Svenskt näringslivs presentation av näringslivsklimatet i Kronoberg.Ulrica Bennesved regionchef Svenskt näringsliv.Foto: David Johansson

Enligt ny statistik från fintechbolaget Froda har 50 procent av kronobergarna övervägt att starta eget företag men det är endast 7 procent av dem som faktiskt gjort det. Undersökningen gjordes i februari 2023. Den största drivkraften till att starta eget är att få jobba med det som intresserar en, samt möjligheten att planera sin egen tid.

Här saknas innehåll

Det som stoppar är främst ekonomiska aspekter samt avsaknad av kunskap om företagande.

Annons

– Vi ser att det finns ett stort glapp kopplat till vilja och göra, vilket visar att Kronoberg missar stor potential och behöver göra mer för att främja företagande. Rapporten visar att ekonomi och avsaknad av kunskap om företagande är de främsta hindren för att starta företag och om fler kan få stöd inom dessa områden kan vi få se en stor skillnad, säger Olle Lundin, vd på Froda.

Rapporten visar att företagandet i Kronoberg fortfarande domineras av män. 70 procent av alla företagare är män och resterande 30 procent är kvinnor.

Genrebild
GenrebildFoto: Scanpix

Kronobergarnas största oro inför att starta företag handlade dels om att hitta kunder samt sin egen kapacitet. Man tycker även det är jobbigt med administration mot myndigheter och bokföring.

De största fördelarna tyckte kronobergarna var att få vara sin egen chef, planera sin tid som man vill och jobba med vad man vill.

Fakta från rapporten Driv för företagande i Kronoberg:

7% av befolkningen, eller 11,214 personer, driver företag i Kronoberg.

70% är män och 30% är kvinnor.

55% av företagarna startade företag för att de kände en stark vilja av att just starta företag och 41% för att de ville vara sin egen chef.

40% av företagarna uppger att deras största oro med att starta företag var om de själva skulle klara av det.

65% av företagarna uppger att en stor drivkraft för att driva företag är att få planera sin egen tid.

60% av företagarna uppger att en stor nackdel med att driva företag är administration mot myndigheter.

50% av de som inte redan driver ett företag har övervägt att starta ett.

De största hindren för att starta företag är ekonomi (52%), brist på kunskap om företagande (35%) och rädslan för att misslyckas (34%).

De största drivkrafterna bakom företagande bland dem som övervägt att starta är att få jobba med det man vill (55%) och planera sin egen tid (52%).

Ebba EngdahlSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons