Annons
Växjö

Erikshjälpen i Växjö ger sin dagskassa till ukrainska flyktingar

Växjö • Publicerad 11 mars 2022

Här saknas innehåll

Barn och familjer flyr från Ukraina.
Barn och familjer flyr från Ukraina.Foto: Adrian Catu

Lördagen den 12 mars går hela dagskassan i merparten av Erikshjälpen Second Hands butiker i Sverige till insatser för ukrainska barn och familjer. Erikshjälpen i Växjö och Ljungby är två av butikerna som har bestämt sig för att bidra.

– Vi är så tacksamma för den stora viljan att vara med och hjälpa ukrainska barn och familjer. Erikshjälpen och våra lokala partnerorganisationer stöttar människor på flykt inne i Ukraina och flyktingar som tagit sig till grannländerna Moldavien och Rumänien. Genom att handla second hand hos oss på lördag bidrar man direkt till de insatserna, säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand.

Annons

Enligt Erikshjälpen hör många privatpersoner av sig och vill skänka kläder och filtar, eller vara med och köra en hjälpsändning. Men på deras regionkontor ser man i nuläget inget behov av materialbistånd och man fokuserar därför främst på att samla in pengar.

– Precis som vanligt tar vi tacksamt emot kläder och andra skänkta gåvor i våra second hand-butiker och genom försäljning omvandlas de till överskott som går till vårt arbete för barn – och då bland annat katastrofhjälp till Ukraina, säger Anette Alm Gustafsson.

Erikshjälpen står redan för flera hjälpinsatser både på plats i Ukraina och i grannländer till Ukraina. I Ukraina ger Erikshjälpen mat, vatten, filtar, kläder och andra förnödenheter till barn och familjer som tvingas söka skydd i skyddsrum eller lever som internflyktingar.

Erikshjälpen bekostar också psykosocialt stöd och socialhjälp till drabbade människor direkt på plats i Ukraina eller på mottagningscenter för flyktingar i andra länder, men även via telefon och internet.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons