Annons
Växjö

Ett steg närmare nytt höghus vid Växjösjön

Fastighetsbolaget vill bygga ett tolv våningar högt lägenhetshus nära Växjösjön. Nu ska kommunen påbörja arbetet med en ny detaljplan som kan möjliggöra bostadssatsningen.
Växjö • Publicerad 7 januari 2023
Den övergivna förskolan på Vallen med utsikt över Växjösjön kan rivas, för att ge plats åt ett höghus. Arkivfoto
Den övergivna förskolan på Vallen med utsikt över Växjösjön kan rivas, för att ge plats åt ett höghus. Arkivfoto

Smålandsposten berättade år 2020 att ett lokalt fastighetsbolag ansökt om planbesked hos kommunen för ett nytt höghus vid Växjösjön.

Planbesked är ett första steg när det gäller för kommunen att ta fram en ny detaljplan för området.

Annons

Bolaget äger den gamla förskolefastigheten längst västerut på bostadsområdet Vallen, beläget längs med Söderleden mellan Växjösjön och Södra Bergundasjön. Lägenhetshusen på Vallen byggdes för några år sedan och är sex till åtta våningar höga.

Bolaget skrev i sin ansökan att man vill riva den övergivna förskolan och bygga ett tolv våningar högt hus på tomten, som ska innehålla mellan 40 och 50 lägenheter. Bolaget planerar även för ett underjordiskt bilgarage i två våningar.

Nu – två och ett halvt år efter ansökan – har byggnadsnämnden beslutat att kommunen ska påbörja arbetet med en ny detaljplan för fastigheten som kan möjliggöra bostadssatsningen.

Men nämnden påpekar att det är önskvärt att den nya byggnaden samspelar med den befintliga på Vallen höjdmässigt. ”Det är ingen självklarhet att ha större antal våningar än i detaljplanen för Vallen, som är max åtta våningar”, skriver nämnden.

En framtida byggnation måste även ta hänsyn till naturen i angränsande Bokhultet och placeras så att trafikbullret från Söderleden inte stör de boende.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons