Annons

Ex-granne trakasserar kvinna i Växjö: ”Risk att han kommer begå brott”

Ex-grannen fick kontaktförbud efter att ha trakasserat en kvinna i hennes nya hem i Växjö.
Han överklagade men nu beslutar tingsrätten att förbudet står fast – det finns en överhängande risk att mannen fortsätter att begå brott mot kvinnan.
Växjö • Publicerad 9 augusti 2023

Här saknas innehåll

En man i 65-årsåldern utreds för olaga förföljelse. Misstankarna mot honom gäller att han vid flera tillfällen under våren har sökt upp och trakasserat en kvinna i Växjö.

Bakgrunden i ärendet är att 65-åringen och kvinnan tidigare var grannar och när kvinnan och hennes man flyttade till en annan stadsdel i Växjö fortsatte 65-åringen att söka kontakt med henne.

Annons

Enligt den utsatta kvinnan har 65-åringen flera gånger sökt upp henne i hennes nya bostad och bankat och slitit i ytterdörren samt skrikit åt henne och han har även lämnat handskrivna brev.

Kvinnan vände sig till polisen och i väntan på utredningen utfärdade åklagarkammaren i Växjö i juni ett kontaktförbud mot 65-åringen som innebär att han inte på något sätt får ta kontakt med henne.

65-åringen valde dock att överklaga kontaktförbudet till tingsrätten och berättade att hans syfte inte var att ofreda men att han av olika anledningar behövde ställa frågor till sin ex-granne.

Men tingsrätten beslutar nu att kontaktförbudet ska stå kvar. Enligt domstolen är 65-åringens egna förklaringar till varför han fortsätter att söka kontakt ”ytterst irrationella” och det finns även enligt rätten en ”klar och konkret risk att XX (65-åringen) kommer att begå brott mot eller trakassera” kvinnan.

Kontaktförbud

• Kontaktförbud kan beviljas om det finns en konkret risk för att en person trakasserar, förföljer eller begår brott mot en annan person. Beslutet fattas av åklagare.

• Den som får kontaktförbud får inte besöka, ringa eller på andra sätt kontakta den person som förbudet gäller mot.

• Åklagaren ska göra en riskbedömning i varje enskilt fall. Varje beslut om kontaktförbud ska därutöver föregås av en så kallad proportionalitetsbedömning. Det betyder att skälen för ett förbud ska vägas mot de konsekvenser det innebär för den person som förbudet är tänkt att gälla.

Källa: Åklagarmyndigheten

Genrebild.
Genrebild.Foto: Nadia Hagberg
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons