Annons
Växjö

Exploateringen i Öjaby: Planen klubbas igen efter uppdatering

Växjö • Publicerad 22 oktober 2022
Kommunens detaljplan för Norra Öjaby upphävs nu av mark- och miljödomstolen. Illustration: Växjö kommun
Kommunens detaljplan för Norra Öjaby upphävs nu av mark- och miljödomstolen. Illustration: Växjö kommun

Den nya detaljplanen för norra delen av Öjaby har mötts av kraftiga protester och efter en prövning i Mark- och miljödomstolen i Växjö revs beslutet upp i mitten av september.

Upprörda Öjabybor har radat upp invändningar i sina skrivelser till kommunen. De har larmat om trafikproblem, skogsskövling, hot mot växter och djur - och inte minst - höghusen som kommunen vill tillåta i en ny detaljplan för området.

Annons

Domstolen avfärdar det mesta av kritiken men tar fasta på de farhågor som förts fram om att exploateringen är ett hot mot områdets höga miljövärden, rödlistade arter och så kallade signalarter.

Mark- och miljödomstolen anser att den naturvärdesinventering som kommunen har presenterat i beslutsunderlaget har så allvarliga brister att det inte går att bedöma detaljplanens konsekvenser för miljön.

Beskedet från samhällsbyggnadsförvaltningen är att kommunen kommer att rätta sig efter domen och uppdatera naturvärdesinventeringen enligt de krav som domstolen ställer.

Efter det går kommunen vidare med detaljplanen, det vill säga tar ett nytt beslut om anta den och gå vidare med planerna på ett nytt bostadsområde med över 300 bostäder i norra delen av Öjaby.

Här saknas innehåll

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons