Annons
Växjö

Expo avslöjar: Nazister aktiverar ”krigaranda” i Växjö simhall

Expo avslöjar att den nystartade nazistiska smågruppen Aktivklubb Småland tränar närkamp i den kommunala brottningslokalen i Växjö simhall.
– Det du berättar är nytt för oss, säger Thomas Ekelius, förvaltningschef för Kultur- och fritidsförvaltningen på Växjö kommun, till tidningen Expo.
Växjö • Publicerad 15 september 2023
Växjö simhall.
Växjö simhall.Foto: Filip Sjöfors

Den internationella trenden där mindre högerextrema nazistiska grupper utövar kampsport har kommit till Sverige. Aktivklubb Småland, en enligt tidningen Expo nystartad nazistisk grupp, tränade i en kommunal brottningslokal i Växjö simhall i slutet av augusti i år. Detta visar utdrag ur kommunens bokningssystem som tidningen granskat.

På plattformen Telegram finns bilder på gruppen där de poserar tillsammans med en flagga märkt med texten ”Försvara Småland”. I det publicerade inlägget står att man inte ska bli ”en av mångkulturens offer” och man uppmanas gå med i deras grupp för att lära sig att slåss.

Annons

Syftet med träningen är att aktivera en ”krigaranda” och öka sitt våldskapital enligt Expo. Tidningen berättar vidare att träningen ska göra högerextremism mer tilltalande i form av kampsport, gatustrid och hypermaskulinitet.

Personen bakom bokningen har en bokningsförfrågan i samma hall i början av oktober som kommunen ännu inte har bekräftat.

– Det du berättar nu är nytt för oss. Det låter väldigt olämpligt och om vi på något sätt kan få detta bekräftat så kommer vi inte att hyra ut lokaler till dem i fortsättningen, säger Thomas Ekelius, förvaltningschef för Kultur- och fritidsförvaltningen på Växjö kommun, till Expo.

Under torsdagen meddelade Växjö kommun att den aktuella gruppen inte kommer att få hyra lokalen vid fler tillfällen.

Thea KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons