Annons
Växjö

Extra bevakning från brandflyget – men inget eldningsförbud i Kronoberg

Växjö • Publicerad 4 augusti 2022
Foto: Johanna Ursjö

Det har varit och ska fortsätta vara en väldigt varm torsdag i Kronobergs län. Länsstyrelsen Kronoberg har i samråd med länets räddningstjänster gjort bedömningen att det inte finns någon grund för eldningsförbud. Däremot kommer det att sättas in extra bevakning från brandflyget under torsdagen.

Det väntas bli regn under fredagen och kan även komma nederbörd under helgen vilket gör att Länsstyrelsen anser att det inte är befogat med något eldningsförbud.

Annons

”Allmänheten uppmanas att iaktta stor försiktighet vid arbete och transporter i skog och mark. Länsstyrelsen och räddningstjänsterna avråder från all eldning i skog och mark. Länsstyrelsen Kronoberg har beslutat om extraturer för brandflyget i länet som kommer patrullera med två flygningar över både östra och västra delen av länet under torsdagen”, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har även fyra helikoptrar placerade i Kosta som kan hjälpa till med vattenbombning om en skogsbrand skulle uppstå i länet.

SMHI har utfärdat en risk för skogsbrand och skriver på sin hemsida att risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor, på en del håll extremt stor i delar av Götaland och östra Svealand.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons