Annons
Växjö

”Extremt torrt” – dubbla brandflyg sätts in i Kronoberg

SMHI varnar för skogsbränder.
Enligt Länsstyrelsen är det extremt torrt.
Nu sätts dubbla brandflyg in för att följa utvecklingen.
Växjö • Publicerad 27 maj 2023
Brandflyg
BrandflygFoto: Johanna Ursjö

På SMHI:s hemsida står det att risken för skogsbränder är stor eller mycket stor i hela Kronobergs län. Det kan innebära att eld kan spridas lätt i skogsmark. Sedan 12 maj råder det dessutom eldningsförbud i länet.

Nu har Länsstyrelsen i Kronobergs län valt att sätta in dubbla brandflyg för följa brandutvecklingen. Något som P4 Kronoberg var först med att berätta.

Annons

– Det är en av åtgärderna vi gör när vi ser höga brandriskvärden. Vi är proaktiva och därför sätter vi in extra flygningar för att upptäcka bränder, säger Johan Smedin, beredskapshandläggare på länsstyrelsen.

I Växjö finns fyra helikoptrar redo och två från Jönköping att kallas in om det skulle uppstå större bränder som behöver släckas. Ett nationellt stöd från myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Vi samverkar mycket med räddningstjänsterna. De är ute och kan se och upptäcka bränder via skogsbrandsflyget.

Brandflygen har redan gjort nytta i år.

– Vi har lyckats upptäcka flera bränder i ett tidigt skede redan tidigare i år med brandflyg, säger Johan Smedin som bland annat följer väderprognoserna.

– Bedömningen är att det är extremt torrt i stora delar av länet. Särskilt på eftermiddagarna. Vi ser heller inget regn i prognoserna.

Beredskapshandläggaren på länsstyrelsen har ett budskap till allmänheten.

– Det är viktigt att ha stor försiktigt om du planerat att grilla i helgen och var förbered med vatten. Det kan lätt uppstå gnistor i skogen så ta det väldigt försiktigt.

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons