Annons
Växjö

Få fall av TBE i länet

Växjö • Publicerad 17 juli 2023
.
.Foto: Lasse Ottosson

Antalet fall av den fästingburna smittan TBE har ökat år för år men i Kronobergs län är det väldigt få fall.

I fjol rapporterades tre TBE-fall i länet och det var samtliga i Växjö kommun, en i juni, en i september och en i oktober. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik för i år har hittills ett fall av TBE rapporterats i Kronobergs län.

Annons

Region Kronobergs smittskyddsenhet har tidigare gått ut och rekommenderat vaccination mot TBE för personer som regelbundet vistas ute i skog och mark i Rottne med omnejd och Norrhult med omnejd eftersom det har setts som områden med ökad risk för fästingburen TBE.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. Risken för fästingbett är störst i växtligheten i skog och mark. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons