Annons
Växjö

Familj ”störs enormt” av vägbygge – tog strid i domstol

Ombyggnaden av väg 23 söder om Växjö har skapat ”enorma” bullerproblem för en familj.
Trots att både kommunen och länsstyrelsen utrett ärendet och konstaterat att riktvärdena inte överskrids vid bostaden, valde familjen att ta fallet till domstol.
Växjö • Publicerad 7 september 2022

Här saknas innehåll

De senaste åren har riksväg 23 byggts om från Marklanda strax söder om Växjö till Huseby i Alvesta kommun. Trafikverket bygger om 23:an till en 2+1-väg och man har fått anlägga omledningsvägar för trafiken under det omfattande projektet.

En familj som bor nära väg 23 hörde förra hösten av sig både till Växjö kommun och länsstyrelsen och klagade på att de ”störs enormt” av bullret från bygget.

Annons

Enligt familjen orsakar oljuden från bygget och ljusen från trafiken både fysiska och psykiska hälsoeffekter med ökad stress, oro och trötthet på grund av störd sömn.

Växjö kommun kontaktade under vintern Trafikverket som förklarade att man erbjudit den klagande familjen både mörkläggningsgardiner samt en bullervall, men inte fått något svar på erbjudandet.

Trafikverket gjorde även bullermätningar vid ett annat hus som ligger närmare vägarbetsområdet, eftersom man inte fick kontakt med den bullerdrabbade familjen för att kunna mäta vid deras bostad cirka 130 meter längre bort.

Mätningarna visade att bullret låg under Naturvårdsverkets riktvärden och länsstyrelsen beslutade då att det inte fanns några skäl att vidta några bullerdämpande åtgärder på platsen.

Men familjen var inte nöjd med Trafikverkets mätningar utan överklagade till mark- och miljödomstolen i Växjö. I överklagandet förklarade man att länsstyrelsens beslut ger Trafikverket ”fria händer att fortsätta misshandla dem så att de inte orkar leva i sitt eget hus”.

Men även domstolen konstaterar nu att bullersituationen vid familjens hus har utretts på ett korrekt sätt och att det var helt rätt att avsluta ärendet utan några åtgärder.

Trafikverket och Peab bygger om riksväg 23 söder om Växjö. På bilden gjuts en ny bro. Arkivfoto: Trafikverket
Trafikverket och Peab bygger om riksväg 23 söder om Växjö. På bilden gjuts en ny bro. Arkivfoto: Trafikverket
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons