Annons
Växjö

Fanny Roos slog svenskt rekord och vann SM-guld

Växjö • Publicerad 8 augusti 2022
Fanny Roos.
Fanny Roos.Foto: JOEL MARKLUND

Kulstötaren Fanny Roos från Ljungby, som tränar i Växjö, har haft flera säsonger med fina världsresultat och svenska rekord. Den här säsongen har det gått lite tyngre och i VM i Eugene slutade hon näst sist i finalen med 18.27 som längsta stöt, mer än en meter sämre än hennes svenska rekord.

Men nu inför Europamästerskapet i München verkar hon ha hittat storformen. I lördags tävlade hon i Diamond League-tävlingen i polska Chorzow och slog till med ett nytt svenskt rekord i den första omgången. Stöten mättes till 19.42, åtta centimeter bättre än det tidigare svenska rekordet.

Annons

– Den betyder mycket! Det känns som att jag har haft mer "på G" under en längre tid. Det kändes riktigt bra att få in en träff, säger Fanny Roos till Friidrott.se.

Efter rekordstöten åkte Fanny Roos hem till Sverige och tävlade i damernas SM-final i kula i Norrköping. Det blev ännu ett SM-guld för Roos som vunnit samtliga svenska mästerskap sedan 2014. Den längsta stöten i SM-finalen mätte 18.47. Det är ett resultat som även hade stått sig bra om Fanny Roos hade tävlat i herrarnas SM-final. Det hade gett henne ett brons, fyra centimeter från silvermedaljören. I herrarnas kultävling vann Jesper Arbinge med 18.93 som längsta stöt, nästan en halvmeter sämre än Fanny Roos nya svenska rekord på damsidan.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons