Annons

Far och son fastnade i tullen – drev olagliga spritaffärer i Växjö

Växjöbon och han son fastnade i tullen i Helsingborg. Utredningen visade att de två höll på med olagliga spritaffärer i Växjö, där de sålde insmugglad alkohol till minderåriga.
Växjö • Publicerad 15 november 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: PETTER ARVIDSON

I november i fjol fastnade en Växjöbo i 45-årsåldern och han son – som är i 20-årsåldern – i tullen i Helsingborg. Tullpersonalen upptäckte vid kontrollen att Växjöduons bil var lastad med 216 liter sprit och drygt 100 liter vin.

Eftersom det rörde sig om en så stor mängd bedömdes alkoholen inte vara för privat bruk och de två männen blev misstänkta och åtalade för smugglingsbrott.

Annons

Polisutredningen visade att både pappan och sonen hade sålt insmugglad sprit till personer i Växjö. I deras beslagtagna mobiltelefoner hittades chattkonversationer med mängder av köpare, varav en del var minderåriga, där det stämdes träff. Köparna ville oftast ha vodka som kostade 150 kronor flaskan men även öl och vin efterfrågades.

Både pappan och sonen nekade vid rättegången i Helsingborgs tingsrätt till brott. Enligt pappan var alkoholen i bilen för privat bruk. Han berättade att han hade en hög privat alkoholkonsumtion och alkoholen skulle även bjudas på vid tre större fester som han planerade hålla.

När det gällde chattkonversationerna i mobilerna förklarade både pappan och sonen att det måste ha varit kompisar som hade lånat deras telefoner.

Men tingsrätten tror inte alls på duons förklaringar som bedöms som ”osannolika efterhandskonstruktioner”.

Pappan döms nu till fyra månaders fängelse och den sedan tidigare ostraffade sonen får villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Alkoholen som tullen tog i beslag ska förverkas.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons