Annons

Får skadestånd efter felaktig husrannsakan – ”poliserna betedde sig som skräp”

Poliserna betedde sig enligt Växjöbon ”som skräp” när de stormade in i hans bostad.
Nu – sex och ett halvt år efter polistillslaget – beslutar JK att åklagarens beslut om husrannsakan var felaktigt och att han ska få skadestånd av staten.
Växjö • Publicerad 6 april 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: PETTER ARVIDSON

En Växjöbo får nu – sex och ett halvt år efter en omskakande händelse – skadestånd av staten.

Det är Justitiekanslern (JK) som har beslutat att Växjöbon har rätt till skadestånd på grund av en felaktig husrannsakan i hans bostad.

Annons

Det var en dag hösten 2016 som flera poliser stormade in i mannens lägenhet i centrala Växjö sedan en åklagare beslutat om husrannsakan. Misstankarna gällde ringa narkotikabrott sedan polisen upptäckt att ett mobilnummer som stod på mannen kunde kopplas till en så kallad säljtelefon för narkotika. Polisutredningen hade nämligen visat att det skickats flera swish-betalningar från mannens mobilnummer till säljtelefonen.

Poliserna tog med mannen till polisstationen men han blev snabbt avskriven från brottsmisstankarna om att ha köpt narkotika. Enligt mannen var det hans son som hade mobilnumret och han stod bara för abonnemanget.

Växjöbon JO-anmälde händelsen och uppgav att ”poliserna betedde sig som skräp” när de stormade in i hans lägenhet. ”Polisen har burit sig så jävla dåligt åt så jag fan i mig skäms på deras bekostnad … jag har blivit kränkt o det grövsta inför mina grannar”, skrev mannen i sin anmälan.

JO konstaterade i ett beslut 2018 att åklagarens beslut om husrannsakan var felaktigt eftersom det misstänkta brottet, ringa knarkbrott, inte stod i proportion till tvångsmedlen om husrannsakan och hämtning till förhör.

Nu konstaterar även JK att åklagaren gjorde fel och att Växjöbon har rätt till skadestånd för sitt lidande i samband med händelsen. Enligt JK har Växjöbon fått sina rättigheter enligt Europakonventionen kränkta och han ska därmed få 10 000 kronor i skadestånd från staten.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons