Annons
Växjö

Får tillbaka Volvo värd 600 000 som kronofogden ville sälja på auktion

Polisen tog den skuldsatte Växjöbons exklusiva Volvo i beslag. Då tog en anhörig till mannen strid – hon hade bara lånat ut sin bil.
Nu vinner kvinnan striden mot kronofogden och staten måste betala hennes rättegångskostnader.
Växjö • Publicerad 19 juni 2023

Här saknas innehåll

I april tog stoppade polisen en Växjöbo i 30-årsåldern när han körde en Volvo XC90 värd cirka 600 000 kronor. Vid kontrollen upptäcktes att mannen har skulder till kronofogden på cirka en kvarts miljon kronor och efter kontakt med myndigheten beslutades att bilen skulle tas i beslag.

Kronofogden tog därefter beslut om att Volvon skulle utmätas och säljas på exekutiv auktion för att betala av mannens skulder.

Annons

Men utmätningen överklagades direkt av en kvinna som är anhörig till Växjöbon. Hon förklarade att det var hennes bil som hon bara hade lånat ut den till den skuldsatte mannen, medan hon var utomlands.

Hon kunde även bevisa att hon var registrerad ägare, stod för försäkringen samt hyrde ett garage och betalade p-avgifter för bilen i den stad som hon bor i.

Kronofogden lät sig dock inte blidkas av bevisningen utan konstaterade att ”XX inte utifrån vad hon anfört i sitt överklagande har styrkt att den aktuella bilen tillhör henne”.

Hon tog då fallet till Växjö tingsrätt, som nu gör helt motsatt bedömning. Rätten beslutar att utmätningen ska upphävas och att kvinnan omgående ska få tillbaka sin Volvo. Staten ska dessutom betala hennes rättegångskostnader på 30 000 kronor.

Genrebild.
Genrebild.Foto: LUDVIG THUNMAN
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons