Annons
Växjö

Färre drabbas av vårdrelaterade infektioner - satsning har burit frukt

Växjö • Publicerad 25 april 2023
Pär Lindgren, chefläkare på Region Kronoberg.
Pär Lindgren, chefläkare på Region Kronoberg.Foto: Lena Gunnarsson

Vårdrelaterade infektioner, alltså infektioner som uppkommer hos en person under tiden personen är under annan vård, har halverats sedan 2018. Vårdrelaterade infektioner handlar oftast om urinvägsinfektioner och lunginflammationer. Bakom de fina siffrorna ligger en aktiv satsning för att motverka de vårdrelaterade infektionerna.

– Vi kan se att det inte är någon slump utan att minskningen är kopplad till de områden där vi jobbat mycket aktivt. Det tyder på att de riskförebyggande åtgärder och förbättringsarbeten som regionen arbetar med har börjat ge effekt, säger Pär Lindgren, regional chefläkare i ett pressmeddelande.

Annons

Regionen har identifierat områden där problemen varit som störst, både lokalt och nationellt, och valt att fokusera på dem. De områdena har varit just urinvägsinfektioner och lunginflammationer, men även så kallade infarter (en kateter in i venen som innebär en ökad risk för infektioner).

– Det är mycket glädjande att arbetet med att minska de vårdrelaterade infektionerna ger effekt. Det innebär framförallt mindre lidande för patienten, men också mindre belastning i sjukvården, säger Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Per Lindgren vill dock vara tydlig med att de förbättrade resultaten inte betyder att man kan släppa ner garden.

– Det är snarare ett bevis på att det är genom aktivt arbete som man når resultat. Samtidigt finns det delar som fortsatt kan bli bättre, bland annat postoperativa operationer. Vårdrelaterade infektioner är fortfarande den vanligaste vårdskadan. Det finns mer att göra, säger chefsläkaren.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons