Färre körkort återkallade i länet – här är vanligaste orsakerna

Växjö • Publicerad 4 februari 2023
.
.Foto: Lena Gunnarsson

Under 2021 drog Transportstyrelsen tillbaka 764 körkort i Kronobergs län. Det är en minskning med 22 procent jämfört med 2021 då siffran var 984.

– Det finns en direkt koppling mellan antalet återkallelsebeslut vi fattar och hur många körkort polisen omhändertar vid trafikkontroller. Och antalet omhändertagna körkort låg på en lägre nivå under 2022 än åren innan, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen.

Den vanligaste orsaken för ett återkallat körkort i länet var att trafikanten hade gjort sig skyldig till ”en väsentlig överträdelse”. Det kan bland annat handla om fortkörning men också om rödljuskörningar eller att man har kört med för kort avstånd till framförvarande fordon.

Den näst vanligaste återkallelsegrunden var medicinska skäl och tredje vanligast var rattfylleri. När det kommer till medicinska skäl har antalet återkallade körkort ökat.

I hela Sverige drogs 35 227 körkort tillbaka, en minskning med över 15 procent.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.