Annons
Växjö

Färre nya Växjöbor än planerat – påverkar budgeten

Växjö • Publicerad 3 november 2023
Storgatan i Växjö.
Storgatan i Växjö.Foto: Calle Rydqvist

Befolkningsmängden i Växjö kommun har ökat varje år sedan 1968 men i år har tillväxten bromsat in markant. Det får också konsekvenser på ekonomin i kommunen.

Befolkningstillväxten under 2023 är klart lägre än de budgetförutsättningar som beslutades i augusti då kommunen räknade med en ökning av 1 100 personer. I stället räknar kommunen nu att det kommer att vara en tillväxt på 500-700 personer vilket påverkar både nästa års budget och efterföljande år.

Annons

Enligt kommunen har covid-19 och andra kriser i omvärlden fått tydliga effekter på individers rörlighet, så väl internationellt, nationellt som lokalt.

Befolkningsmängden förväntas öka i framtiden men i en något långsammare takt än innan pandemin.

Nu har kommunstyrelsen beslutat att ändra sitt beslut om budgetförutsättningar 2024 från 1100 personer i tillväxt till 550 personer. För planåren 2025 och 2026 ändras det från 1100 till 800 personer.

Befolkningsprognoser används för att planera samhället. Siffrorna kan bland annat användas av landets politiker och andra beslutsfattare för att beräkna hur mycket skatt som kommer in till staten och kommunerna i framtiden, hur stora pensionerna blir och hur mycket service som behövs jämfört med idag.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons