Annons

Fastighetsägaren efter brandattacken: ”Tur att ingen människa har strukit med ännu”

Natten till lördagen brann det igen i Braås Restaurang & Pizzeria.
Det var den andra branden 2023 som rubriceras som mordbrand.
– Det är olustigt när sådant här händer, säger Johan Åkesson.
Växjö • Publicerad 2 januari 2024
– Jag tror inte att det är riktat mot oss personligen. Sedan tror jag att alla känner sig oroliga som fastighetsägare för det är klart att det är olustigt när sådant här händer, säger fastighetsägaren Johan Åkesson efter nattens brand i Braås.
– Jag tror inte att det är riktat mot oss personligen. Sedan tror jag att alla känner sig oroliga som fastighetsägare för det är klart att det är olustigt när sådant här händer, säger fastighetsägaren Johan Åkesson efter nattens brand i Braås.Foto: Carl Carlert, Lennart Ernstsson, Montage/Smålandsposten

Johan Åkesson och hans sambo äger fastigheten som restaurangen ligger i centralt i Braås.

Larmet om den senaste branden kom 00.25 natten mot lördagen. Men det var först under lördagsförmiddagen som Johan Åkesson fick veta att det brunnit.

Annons

– Jag fick veta det via min son. Han ringde och sa att det hade brunnit.

Det har rubricerats som en mordbrand. Skadorna är begränsade till entrén och räddningstjänsten fick snabbt koll på den.

Larmet om branden i Braås Restaurang & Pizzeria kom 00.25 natten till lördagen. Polisen har rubricerat det som mordbrand.
Larmet om branden i Braås Restaurang & Pizzeria kom 00.25 natten till lördagen. Polisen har rubricerat det som mordbrand.Foto: Carl Carlert

Några avspärrningsband utanför restaurangen vittnar om nattens brandattentat. Glaset i den nya entrédörren har spikats igen med ett par träskivor.

– Det är så jävla tråkigt bara. Man blir riktigt trött på att sådant här får fortgå. Det känns bara surt, säger Johan Åkesson.

Har du någon tanke om vad som kan ligga bakom?

– Nej, jag har ingen aning.

När tror restaurangen kan öppna igen?

– Det vet jag inte men utifrån de skador jag ser nu så hoppas jag att de ska kunna öppna ganska fort. Men jag måste prata med de som har restaurangen där inne så de får se hur snabbt de kan komma igång, säger Johan Åkesson.

Det här är andra branden på kort tid som rubriceras som mordbrand.

I början av maj larmades räddningstjänsten till samma fastighet. När de kom fram var restaurangen fylld av rök.

Annons

På övervåningen finns det hyreslägenheter och de som bor där fick utrymmas vid det tillfället.

Polisen spärrade av platsen och genomförde teknisk undersökning. Enligt uppgift fanns det bland annat övervakningsbilder på maskerade personer. Men utredningen ledde inte vidare och har lagts ner.

– Det känns som att man skulle önska lite mer från polisen ibland kan jag tycka. Det enda vi fick tillbaka från dem förra gången var att de lagt ner fallet. Sedan hände det inte mer, säger Johan Åkesson.

Så vad var dina tankar om det som hände då, vid förra branden?

– Jag vill inte spekulera i det. Det är känsligt. Jag har mina tankar men jag vill inte gå in på det. Jag tror inte att det som hänt nu är kopplat till förra gången.

Känner ni någon oro som fastighetsägare, att ni skulle vara måltavlor?

– Nej, inte som person. Jag tror inte att det är riktat mot oss personligen. Sedan tror jag att alla känner sig oroliga som fastighetsägare för det är klart att det är olustigt när sådant här händer. Nu är det tur att ingen människa har strukit med ännu men det är väl bara en tidsfråga om det får fortsätta. Och då kanske polisen vaknar, säger Johan Andersson.

Polisen har ingen misstänkt efter den senaste branden men jobbar med insamling av vittnesuppgifter och av eventuella övervakningsbilder, enligt Viktor Grönqvist, jourhavande förundersökningsledare.

Hur ser du på kritiken som fastighetsägaren riktar mot polisen?

– Det är inte så mycket att kommentera kring det men det är väl tråkigt att han har den upplevelsen av polisen. Vi jobbar med med återger vi har och ska göra. Det kommer vi att göra även i det här ärendet, svarar Viktor Grönqvist.

Här saknas innehåll

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons