Annons
Växjö

Fastighetsägaren i city: ”Får inte göra paniklösningar”

Att vara lyhörd och ha en bra dialog med företagen är nyckeln för fastighetsägare menar Jessica Sundberg, vd på fastighetsbolaget Sundberg. Inte minst i tider som dessa.
– De här senaste åren har påverkat många jättemycket och handeln har det tufft, säger hon.
Växjö • Publicerad 6 februari 2023
Jessica Sundberg besöker hyresgästen Clarion Collection Hotel Cardinal
Jessica Sundberg besöker hyresgästen Clarion Collection Hotel CardinalFoto: Lars-Göran Rydqvist

Många företag, inte minst inom handeln, har haft tuffa år med coronarestriktioner och en ekonomisk osäkerhet med inflation och höjda räntor.

Vi tog kontakt med Jessica Sundberg, vd på fastighetsbolaget Sundberg Fastigheter, för att fråga hur hon ser på läget och hur man som fastighetsägare tänker med både befintliga och framtida hyresgäster.

Annons

– Det är mycket tuffare nu än tidigare. Det är väldigt olyckligt att inflationen kom efter covid. Nu håller alla mer i pengarna. De här senaste åren har påverkat många jättemycket och handeln har det tufft, säger Jessica Sundberg och fortsätter:

– Som fastighetsägare måste man vara lyhörd och ha en bra dialog med företagen. Jag försöker ha en nära kontakt med hyresgästerna för att se vad man kan hjälpa till med.

Sundberg Fastigheter äger flera fastigheter i centrala Växjö och har hyresgäster som Clarion Collection Hotel Cardinal, Panduro, Wellness studio, Chapter House, Top Notch Bakery och Indiska.

– Jag värnar verkligen om Växjö city och att det ska vara rätt etableringar på rätt ställen. Man får inte göra paniklösningar och stoppa in saker som man kanske inte vill ha på Storgatan bara för att man ska få in en hyra. Det viktigaste är att det blir rätt, säger Jessica Sundberg.

De senaste åren har Sundberg Fastigheter. tagit in nya hyresgäster som butikskedjan Normal i Scoretts gamla lokal och inrednings-, blom- och presentbutiken L.E.S Factory i Newhouse förra lokal.

– Det är två butiker som verkligen tillför något till centrum och erbjuder någonting nytt. Vi försöker tänka till och hitta sådant som tillför något. Man får ha lite nytänk.

Jessica Sundberg berättar att hon har en bra dialog med både Fastighetsägarna syd och Växjö citysamverkan och beskriver det som viktiga forum för utvecklingen av centrum.

– Det måste finnas en bra dialog mellan fastighetsägarna. På så sätt kan vi utveckla centrum tillsammans. Det är mycket mer rörligt idag och många flyttar och byter lokaler. Vi har tack och lov i stort sett alla våra lokaler uthyrda nu.

I dessa tider pratas det mycket om hyror. Hur tänker ni där?

– Vi följer de hyreshöjningar som blir framtagna efter förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. När konsumentprisindexet går upp påverkas hyrorna också.

Annons

Värdet av konsumentprisindex för oktober månad har betydelse för uttaget av nästa års hyra. Hyrorna för nästkommande år justeras i förhållande till innevarande års hyror och hyr mycket beror bland annat på hur stor del av den avtalade hyran som är indexreglerad.

Konsumentprisindex uppgick för oktober månad 2022 till 384,04, vilket motsvarar en ökning med 10,9 procent jämfört med oktober 2021.

– I dessa tider är det ännu viktigare att ha en bra dialog med hyresgäster. Vi vill ha välmående hyresgäster och pratar ofta med dem för att se hur företagen mår och vad de klarar av, säger Jessica Sundberg.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons