Annons
Växjö

Fastighetsägarna vill höja hyrorna i Växjö med elva procent

Kronoberg • Publicerad 27 september 2023
Foto: Nadia Hagberg

Under onsdagen inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Växjö, Ljungby, Alvesta, Lessebo och Tingsryd.

Fastighetsägarna Syd vill höja hyrorna med minst tio procent i kommunen och menar att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att hyresrätterna ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt.

Annons

– Hyran måste utvecklas i takt med kostnaderna. Både branschen och hushållen är hårt pressade, men om fastighetsbranschen inte får kostnadstäckning är det våra hyresgäster som drabbas när fastighetsägare tvingas till neddragningar och måste skjuta fram åtgärder som bidrar till trivsel, trygghet och nöjdhet, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Syd.

Fastighetsägarna Syd yrkar en hyreshöjning på tio procent i Alvesta kommun och elva procent i Lessebo, Ljungby, Tingsryd och Växjö. Yrkandena för övriga kommuner i Kronobergs län kommer att påkallas vid ett senare tillfälle.

Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna har enats i en trepartsmodell om vilka faktorer som ska ligga till grund för att beräkna kostnadsutvecklingen för att äga och förvalta hyresrätter och de senaste tre åren har kostnaderna, enligt modellen, ökat med 14 procent.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons