Annons
Växjö

Fem år efter beslutet - delade turer slopas i regionen

Växjö • Publicerad 10 juni 2023
Anna Zelvin (KD).
Anna Zelvin (KD).Foto: David Johansson

I dagarna tog regionens personalutskott beslutet att slopa så kallade delade turer. Delade turer är ett slags arbetspass, som i dagsläget endast undersköterskor har. Det innebär att arbetspasset delas upp med minst ett obetalt uppehåll – som är längre än en normalt förekommande rast.

– Forskning visar att delade turer i förlängningen påverkar den enskildes hälsa och att nu helt slopa dessa är ett viktigt steg för att ge medarbetarna bättre balans mellan fritid och arbete, säger Anna Zelvin (KD) i ett pressmeddelande.

Annons

Borttagningen av delade turer är någonting osm fackförbundet Kommunal har förespråkat och förändringen kommer att ske från och med 1 oktober i år.

– Nu tar vi ett viktigt kliv och stänger dörren för gott till arbetstidsformen delade turer i Region Kronoberg. Det här är ett viktigt och efterfrågat initiativ för att stärka arbetsmiljön för regionens undersköterskor, säger Anna Zelvin (KD).

Ett beslut om att slopa delade turer togs redan 2018 av det dåvarande styret men har trots det inte helt slopats fören nu. Att det tagit så lång tid är någonting som socialdemokraterna i regionen har varit upprörda över.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons