Annons
Växjö

Fem svenska deckarserier att plöja på semestern

Inför sommarens lediga dagar har vi bett Andreas Dahl, dramapedagog och regissör som älskar att läsa böcker och på sommaren helst deckare, att tipsa om fem svenska deckarserier.
Litteratur • Publicerad 9 juli 2023
Detta är en recension i Vxonews. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Andreas Dahl tipsar om deckarserier att läsa i sommar.
Andreas Dahl tipsar om deckarserier att läsa i sommar.

Ölandsbrotten - Johanna Mo

Författaren Johanna Mo.
Författaren Johanna Mo.Foto: Sofia Eckerblad

Polisen Hanna Duncker återvänder till sitt barndoms Öland efter många år i Stockholm vilket inte var en självklarhet då hennes pappa dömts för ett mord där 16 år tidigare. Aktuella mord som sker på Öland kopplas ihop med mordet som Hannas pappa dömts för. Böckerna handlar lika mycket om banden till sin hembygd och historia som om morden som sker, vilket vävs samman mycket fint.

Johanna Mo skriver finstämt med vackra miljöbeskrivningar. För alla er som älskar Öland är det förstås underbart att läsa om naturen och alla platser.

Annons

När jag sitter och skriver detta är jag på Öland och har kommit ett femtiotal sidor in i den senaste boken, Darrgräset. Det känns lovande och jag är hela tiden sugen på att fortsätta läsa. Kanske är det i denna bok vi ska få veta vad som egentligen hände när Hannas pappa dömdes för mord.

Böcker i serien: Nattsångaren, Skuggliljan, Mittlandet och Darrgräset.

bild 1/4
Böcker från Johanna Mo.
Böcker från Johanna Mo.

Serien om Vanessa Frank - Pascal Engman

Författaren Pascal Engman.
Författaren Pascal Engman.Foto: Alexander Donka

När man läser Pascal Engman så är det säkerhetsbältet på som gäller. Det är korta, snabba kapitel som avslutas med en cliffhanger och de innehåller samhällsaktuella fenomen och problem som gör att det är svårt att lägga ifrån sig boken när man väl börjat. Han är i grunden journalist och det märks när han skriver och i den research han gjort. Det blir alltid angeläget, brutalt och olidligt spännande när han tar tempen på vår samtid. I serien tar han upp allt från Incels-kulturen, droghandel och gängkriminalitet till som i den senaste boken, matchfixning inom fotbollen.

Alla böckerna är fristående och kan utan problem läsas var och en för sig, men min starka rekommendation är att följa med polisinspektören Vanessa Franks resa från början.

Böcker i serien: Eldslandet, Råttkungen, Änkorna, Kokain, X och Bestseller (Kommer i Oktober).

bild 1/6
Bestseller kommer ut i oktober.
Bestseller kommer ut i oktober.

Serien om Olivia Rönning och Tom Stilton - Cilla och Rolf Börjlind

Författarna Cilla och Rolf Börjlind.
Författarna Cilla och Rolf Börjlind.Foto: Kajsa Göransson

Första boken Springfloden, som även blev tv-serie på SVT, är en av de mest spännande böcker jag läst. Efter den så vill man bara fortsätta att läsa om karaktärerna och deras öden och det är en av böckernas största styrkor. Man sugs in i en värld med ett fantastiskt galleri av karaktärer där Tom Stilton, mordutredaren som när serien börjar är hemlös och polisen Olivia Rönning finns.

Böckerna är samhällsaktuella och handlar ofta om de mest utsatta. Den senaste boken handlar om hur ukrainska flyktingar fångas upp av kriminella nätverk och blir traffickingoffer. Det ger en extra nerv att läsa en riktigt bra skriven kriminalroman om det som händer i vår samtid.

Cilla och Rolf Börjlind har tidigare skrivit för tv och även ett 20 tal Beckfilmer. Det märks att de kan och andas genren. Du får alltid en välskriven och oerhört spännande läsupplevelse när du sätter en av deras böcker i handen.

Böcker i serien: Springfloden, Den tredje rösten, Svart gryning, Sov du lilla videung, Kallbrand, Fruset guld, Den barmhärtige samariten och Nattens öga.

bild 1/8

Strindbergserien - Kristina Ohlsson

Författaren Kristina Ohlsson.
Författaren Kristina Ohlsson.Foto: Jeffery Richt

August Stringberg är finansman från Stockholm som helt byter bana och flyttar ner till bohuslänska Hovenäset för att starta en second hand-butik. Direkt dras han in i ett fall där han kommer i kontakt med kriminalinspektören Maria Martinsson. August tillvaro i Hovenäset blir inte så lugn som han tänkt och i serien får vi följa hur han och Maria dras in i de olika fallen som sker i samhället, som helt överskuggas av ett ouppklarat styckmord från 1989.

Annons

Vi får vara med när August och Marias relation växer fram och följa hur människor påverkas av historien och dess händelser.

Kristina Ohlsson kan sin sak, böckerna är snyggt uppbyggda och driver framåt, du hinner lära känna och komma nära samtidigt som det är spännande och du vill vända blad. Att hon älskar Hovenäset där allt utspelar sig märks, hon beskriver det så fint att jag vill åka dit.

Böcker i serien: Stormvakt, Isbrytare och Skuggläge.

bild 1/3

Serien om Riksmord och Sebastian Bergman - Hjorth Rosenfeldt

Författarna Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt.
Författarna Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt.Foto: Magnus Liam Karlsson

Detta är en av mina absoluta favoritdeckarserier, Här följer vi gruppen på Riksmord som kallas till olika platser i landet för att hjälpa den lokala polisen. Men också psykologen och experten på seriemördare Sebastian Bergman som både är sexmissbrukare, känslomässigt avstängd och dessutom en riktig mansgris. Böckerna handlar om brutala mord och de inre intriger och relationer som finns inom Riksmord, som allt som oftast involverar Sebastian.

Hjorth och Rosenfeldt kan verkligen konsten att skriva, det är spännande, välskrivet och omöjligt att lägga ifrån sig och för varje bok i serien skruvas intrigerna åt. Nu i höst kommer sista boken där allt ska få sitt avslut. Utan att avslöja för mycket så kan jag säga att de byggt upp det för att det kommer att bli riktigt spännande. Så plöj igenom de tidigare böckerna i sommar och gör dig redo för en riktig nagelbitare i höst.

Böcker i serien: Det fördolda, Lärjungen, Fjällgraven, Den stumma flickan, De underkända, En högre rättvisa, Som man sår och Skulden man bär (Kommer i september).

bild 1/8
Skulden man bär kommer ut i höst.
Skulden man bär kommer ut i höst.
Andreas Dahl
Annons
Annons
Annons
Annons