Annons
Växjö

Fem tips till dig som deklarerar för första gången

Det är deklarationstider i Sverige och över 340 000 personer som inte deklarerade förra året ska göra det i år. En del av dem får deklarationen för första gången.
Kronoberg • Publicerad 30 mars 2022
Preliminar-skatteutrakning_foto-Fialotta-Bratt
Preliminar-skatteutrakning_foto-Fialotta-BrattFoto: Fialotta Bratt

Fram till den 2 maj kan man deklarera sina inkomster. Den som bott i Sverige under hela 2021 och haft inkomst av tjänst eller inkomst av aktiv näringsverksamhet på sammanlagt 20 135 kronor eller mer ska deklarera. Det gäller även de som sålt värdepapper.

– Orsaken till att vi deklarerar är att skatten ska bli rätt. Den skatt som dras varje månad är preliminär utifrån tabell, men hänsyn tas inte till exempelvis ränteavdrag och annat, säger Jan Janowski, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Annons

Den som bara kan godkänna deklarationen och gör det digitalt senast onsdagen den 30 mars kan eventuellt få skatteåterbäring redan nästa vecka.

För de som har skatt att betala kommer slutskattebeskedet i augusti och kvarskatten ska vara betald den 14 november, om inte ett annat datum framgår av ditt slutskattebesked.

Skatteverket har också tagit fram fem tips till den som ska deklarera för första gången.

  1. 1Skaffa en e-legitimation.
  2. 2Kolla att alla uppgifter stämmer innan du godkänner deklarationen och tänk igenom om det är något du behöver ändra eller lägga till.
  3. 3Deklarera digitalt via e-tjänsten, appen, telefon eller sms.
  4. 4Deklarera senast den 30 mars om du bara ska godkänna, utan att ändra eller lägga till. Då kan du få skatteåterbäring redan i april. Annars är sista dagen att deklarera den 2 maj och återbäring kommer normalt i juni.
  5. 5Glöm inte att anmäla bankkonto för utbetalning.
Fakta

Så vet du om du behöver deklarera 2022

Du som har fått en deklarationsblankett ska deklarera. Har du inte fått någon blankett ska du ändå deklarera om du kan svara ja på något av följande påståenden:

– Du har varit bosatt i Sverige under hela 2021 och har haft inkomst av tjänst, till exempel lön eller pension, eller inkomst av aktiv näringsverksamhet på sammanlagt 20 135 kronor eller mer.

– Du har varit bosatt i Sverige en del av året och har haft en skatte- eller avgiftspliktig inkomst på 100 kronor eller mer.

– Du har haft kapitalinkomst på 200 kronor eller mer. Kapitalinkomster kan till exempel vara när du har sålt fonder, aktier, kryptovaluta, sålt eller hyrt ut en bostad eller fått utdelning eller ränteinkomster. Observera att du inte behöver lämna Inkomstdeklaration 1 om du enbart har haft kapitalinkomster (till exempel ränta, utdelning, eller schablonintäkt) som Skatteverket har fått kontrolluppgifter om.

Du har från ett fåmansföretag fått något av följande:

– utdelning på aktier, eller vinst vid försäljning av aktier, som ska tas upp som inkomst under "Tjänst"

– andra ersättningar eller förmåner som ska tas upp som inkomst under "Tjänst".

– Du har haft inkomst av passiv näringsverksamhet på sammanlagt 100 kronor eller mer.

– Du ägde fastighet (till exempel villa, fritidsfastighet eller tomt) eller del av en fastighet den 1 januari 2021.

– Du har fått ett föreläggande att lämna deklaration. Ett föreläggande kommer med posten eller i din digitala brevlåda och skickas till dem som ska deklarera men som inte har lämnat in någon deklaration.

Du kan även behöva deklarera inkomster som du har fått från utlandet.

Källa: Skatteverket

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons