Annons
Växjö

Fem Växjöbor misstänks för bidragsbrott – fick felaktigt ut föräldrapenning

Växjö • Publicerad 25 september 2022
.
.Foto: JOHANNA LUNDBERG

Fem personer i Växjö har åtalats för bidragsbrott. De ska vid olika tillfällen ansökt om föräldrapenning trots att de arbetade.

En 40-årig man ska ha fått 21 357 kronor felaktigt utbetalt för sig efter att ha ansökt om föräldrapenning. Han förnekar brott men åklagaren föreslår att mannen ska dömas till villkorlig dom och betala 14 000 kronor i dagsböter.

Annons

En man i 50-årsåldern misstänks ha fått 10 326 kronor felaktigt utbetalt. Han vidgår händelseförloppet men förnekar brott. Åklagaren föreslår att mannne ska dömas till villkorlig dom och betala 6 400 kronor i dagsböter.

En tredje man, som är född 1991, ska ha ansökt om tillfällig föräldrapenning och fått ut 16 605 kronor felaktigt. Han erkänner brottet och åklagaren föreslår villkorlig dom och 12 800 kronor i dagsböter som påföljd.

En kvinna född 1995 åtalas också för att ha fått tillfällig föräldrapenning felaktigt. Hon ska ha fått ut 16 116 kronor som hon inte var berättigad. Hon har erkänt brottet och åklagaren föreslår villkorlig dom och dagsböter på 5 600 kronor.

En man som är född 1975 ska ha ansökt om tillfällig föräldrapenning och föräldrapenning från Försäkringskassan. Han fick ut 14 265 kronor felaktigt och åtalas nu för bidragsbrottet. Mannen vidgår händelseförloppet men förnekar uppsåt. Åklagaren föreslår i stämningsansökan att mannen ska dömas till villkorlig dom och betala 11 600 kronor i dagsböter.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons