Annons
Växjö

Filmskapare från Kronoberg utvalda till program

Växjö/Alvesta • Publicerad 11 november 2022
Johan Danielsson i Vislanda, Lydia Arvidsson Shukur i Växjö och André Larsson i Tolg är tre av filmskaparna som valts ut till Talent up.Bilden är ett montage.
Johan Danielsson i Vislanda, Lydia Arvidsson Shukur i Växjö och André Larsson i Tolg är tre av filmskaparna som valts ut till Talent up.Bilden är ett montage.Foto: Privat/Didrik Thurfjell/Privat

Flera filmskapare från Kronobergs län har blivit antagna att delta i Talent up, ett kortfilmsprogram för regionala filmskapare i sydost med stöd från Svenska Filminstitutet.

Fyra filmteam har valts ut till programmet. Teamen ska producera en film på max 15 minuter utifrån en egen idé och får 45 000 kronor i produktionsstöd, en producentmentor, en manuscoach och flera skräddarsydda workshops.

Annons

Bland de utvalda deltagarna finns Johan Danielsson i Vislanda, Tina Jukas i Vederslöv, Julian Jukas i Växjö, Lydia Arvidsson Shukur i Växjö och André Larsson i Tolg.

– Talent Up är ett otroligt bra tillfälle att utveckla sin filmidé från ax till limpa, att bygga nätverk med andra filmare och att möta branschen. När vi gjorde urvalet tittade vi mycket på vilken dynamik och kreativitet som finns i teamen, att de drivs av berättarlust och passion för film. Deltagarna har hunnit olika långt i sina karriärer, de kommer att berika varandra med sina perspektiv och erfarenheter, säger Christina Schöning, programansvarig på Filmregion Sydost.

Mor och son, Tina och Julian Jukas, bildar ett av fyra utvalda filmteam.
Mor och son, Tina och Julian Jukas, bildar ett av fyra utvalda filmteam.Foto: Privat
Fakta

Fyra filmteam

Alexandra Christensson (Karlskrona), Embla Berndtsson Tordal och Amanda Almgren (båda Mörbylånga)

Deras Talent Up-filmprojekt Kroppasjö handlar om två systrar som blir tvungna att hantera pappans arv – och sin egen relation.

Johan Danielsson (Vislanda), Helen Gullberg (Oby), Adam Bergman (Oby) och Jacob Danielsson (Djura Nöbbele)

Teamet blev antagna med filmprojektet Tempelriddaren om vad som händer när nöjesparken går i dvala efter sommaren.

Tina Jukas (Vederslöv) och Julian Jukas (Växjö)

Mamma och son vars nya kortfilmsidé är Skyddsrummet om vad som händer när människor med vitt skilda liv ska umgås på liten yta i en värld där krisen blivit verklighet.

David Eriksson (Kristdala), Lydia Arvidsson Shukur (Växjö) och André Larsson (Tolg)

Deras filmprojekt Mobboffer handlar om en pappa vars son blir mobbad i skolan, något som väcker mörka minnen från hans egen barndom.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons