Annons
Växjö

Fler barnfamiljer i Växjö vräktes från sina hem i fjol

Växjö • Publicerad 27 februari 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: LINNEA RHEBORG

Antalet vräkningar som berör barn ökade i Växjö kommun, likväl som i Sverige, under det senaste året. Hyresskulder är den absolut vanligaste orsaken.

– Vi ser väldigt oroande på ökningen och särskilt när det handlar om barn, säger Davor Vuleta, analytiker vid Kronofogden, till tidningen Hem&Hyra.

Annons

I Växjö blev fem barnfamiljer tvingade från sina hem i fjol, vilket är tre fler än året dessförinnan. I hela Sverige vräktes 298 barnfamiljer. Det drabbade totalt 572 barn, vilket även det är en ökning jämfört med 2020, enligt siffror från Kronofogden.

Enligt Davor Vuleta kan pandemin vara en del av förklaringen till det senaste årets uppgång då det dels drabbat många ekonomiskt, dels skapat en ökning just 2021 eftersom vissa värdar kan ha avvaktat med att vräka hyresgäster i pandemins inledande skede under 2020.

– Under 2020 gick många värdar ut med att de skulle vara mer tillmötesgående, men de kan inte vänta hur länge som helst.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons