Annons
Växjö

Fler fall av covid-19 jämfört med tidigare somrar

Antalet fall av covid-19 är fler i sommar jämfört med somrarna år 2020 och 2021 i Kronobergs län.
– Vi har sett en uppgång de senaste fyra veckorna men nu verkar kurvan plana ut något, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Kronobergs län.
Växjö • Publicerad 26 juli 2022
Christian Blomkvist, smittskyddsläkare
Christian Blomkvist, smittskyddsläkareFoto: Filip Sjofors

I Kronobergs län har fler fall av covid-19 konstaterats denna sommar jämfört med somrarna år 2020 och 2021. Då såg man en nedgång från början av sommaren, men i år syns snarare en ökning av antalet fall.

– Vi ser en klar ökning av fall sedan fyra veckor tillbaka. Nu verkar kurvan dock plana något. Men det handlar om cirka 90 till 100 konstaterade fall per vecka, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Kronobergs län.

Annons

Christian Blomkvist tror att ökningen av fall kan bero på en undervariant av omikron som är mycket smittsam.

– Det är undervarianten B5 som verkar dominera i Sverige i stort men även här i Kronobergs län.

Hur många har behövt vårdas på sjukhus på grund av covid-19 de senaste veckorna?

– I snitt har vi tio personer per dag inlagda. De senaste veckorna har det legat någonstans där mellan sju och tio personer, säger Christian Blomkvist.

Christian Blomkvist poängterar att den som har symtom på covid-19 fortsatt ska följa Folkhälsomyndighetens råd och stanna hemma.

– Om det är en förkylning, feber eller problem med andningen är risken stor att det handlar om omikron. Tänk på att stanna hemma för att skydda andra.

Till hösten kommer riskgrupper och personer över 65 år att rekommenderas att fylla på sitt vaccinskydd. Därefter kommer personer mellan 18 och 65 att erbjudas en fjärde dos.

– Vaccineringen kommer att starta i september. De som är äldst kommer att få vaccin först men alla vuxna ska ha möjligheten att fylla på sitt skydd under hösten, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Kronobergs län.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons