Annons
Växjö

Fler genar över järnvägen: "Förbjudet"

Växjö • Publicerad 15 september 2022
Foto: Oscar Appelgren

Trafikverket rapporterar att personer som tar genvägar över järnvägsspåren är ett ökande problem. Hittills i år har drygt 725 fall av obehöriga i spår rapporterats i södra Sverige, varav ett 20-tal händelser i Växjöområdet.

– Det är allt för vanligt att personer genar över järnvägen. Det är allt från resenärer som tycker att de ska springa över spåren för att hinna med ett anslutande tåg till jägare som vistas för nära spårområdet när de är ute och jagar. Vi vill att fler ska medvetna om riskerna, och det faktum att det faktiskt är förbjudet. Dessutom orsakar det stora förseningar som kostar onödiga pengar, säger Göran Holmberg, verksamhetssamordnare trafikledningsområde Syd på Trafikverket.

Annons

Att obehöriga befinner sig i spårområdet är farligt, olagligt och kostsamt, uppger Trafikverket. Tågen är snabbare än vad många tror och ett persontåg kan köra 56 meter på en sekund och bromssträckan är ungefär 1 200 meter om tåget nödbromsar.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons