Annons
Växjö

Fler kvinnliga chefer i UF-företag än i näringslivet

Växjö • Publicerad 9 mars 2022
Veronica Anderberg
Veronica AnderbergFoto: Pressbild

Statistik från Ung Företagsamhet och Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att UF-företag är betydligt mer jämställda än företag inom det privata näringslivet. Fem av tio chefer i UF-företagen är kvinnor, medan motsvarande siffra för det privata näringslivet är tre av tio. Med chef inom UF-företagen räknas de som har titeln vd/företagsledare.

– Vi vet att UF-företagande gör skillnad, både för individen och för samhället. De personer, framför allt kvinnor, som drivit UF-företag i gymnasiet startar oftare företag än andra, har lägre arbetslöshet och tjänar mer, säger Veronica Anderberg, Regionchef Ung Företagsamhet Kronoberg.

Annons

De har också märkt av att många UF-företag har affärsidéer som på olika sätt synliggör kvinnor och kvinnors situation i samhället.

– I flertalet år har vi sett ett brinnande engagemang hos UF-eleverna rörande just frågor om jämställdhet, kvinnans roll men också utsatthet i samhället. Det känns otroligt lovande med en ung generation som vill göra skillnad för framtiden. Initiativrikedom och vilja finns det gott om bland Kronobergs unga, säger Veronica Anderberg.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons