Annons
Växjö

Fler nattvandrare under nollningsveckan på campus: ”Det beror på att man har märkt av langarna mer”

Nykterhetsansvariga och fler nattvandrare för nollningen tryggare för nya studenter. I år satsade en studentförening på fler nattvandrare på grund av upplevd otrygghet på campus.
Växjö • Publicerad 2 september 2023
När studenterna på Linnéuniversitetet i Växjö hade nollningsvecka såg de till att fler nattvandrare fanns på plats. Upplevelsen av otrygghet på campus har ökat under de senaste åren, bland annat på grund av ryktesspridning.
När studenterna på Linnéuniversitetet i Växjö hade nollningsvecka såg de till att fler nattvandrare fanns på plats. Upplevelsen av otrygghet på campus har ökat under de senaste åren, bland annat på grund av ryktesspridning.Foto: Jonas Engman, akriv

Under vecka 34 var det nollningsvecka för de nya studenterna på Linnéuniversitetet i Växjö. I år har studenterna fokuserat lite mer på säkerheten och sett till så att det finns fler nattvandrare som kan följa studenter hem på kvällen. I vissa fall har de också skjutsat hem de som inte bor på campus.

– Vi kände att det behövs. Det är många nya ansikten och många som kommer direkt från gymnasiet som har pluggat under corona och inte vana att bo på campus, säger Anton Nilsson, ordförande för Pedal, studentföreningen för lärarstudenter vid Linnéuniversitetet i Växjö och tillägger:

Annons

– Vi har alltid haft nyktra personer med på nollningen och det är något vi försöker ha på alla våra stora evenemang, berättar Anton Nilsson.

Mellan 140 till 150 studenter deltog under Pedals nollning och responsen har varit god, berättar Anton Nilsson.

– De har varit jätteglada över det här. Det kan fortfarande vara lite obehagligt att gå hem när man har druckit och är omgiven av andra som har druckit. Det kan bli hätsk stämning, så då kan det vara skönt att ha någon att gå hem med, säger han.

Enligt Anton Nilsson har trygghetskänslan på campus förändrats till det negativa under de senaste åren.

– Det beror på att man har märkt av langarna mer, säger han.

Om det sker droghandel på campus vet inte Anton Nilsson, men under kvällar och nätter sker öppen droghandel vid olika ställen på Teleborg, bland annat vid Cirkle K vid Furutåvägen och vid Teleborgs centrum.

– Jag jobbade själv nattpassen på Cirkle K i somras och då märkte man av langarna på en helt ny nivå, säger han.

På Teleborg är det främst utanför macken, utanför hamburgerrestaurangen Max och vid Teleborgs centrum som droghandeln sker. Senast under onsdagskvällen tog polisen två personer på bar gärning på Teleborg, misstänkta för att ha sålt narkotika samt köp av narkotika.

I andra delar av Växjö sker droghandeln på Dalbo centrum, Shill Dalbo och vid järnvägsstationen, berättar Ola Severinsson, kommunpolis i Växjö. Det är områden som polisen också försöker att vistas mer i.

– Polisen försöker ha koll på vilka de här individerna är och vi har lagt ner mycket tid där ute när de har haft nollning. Vi gör vad vi kan och vi har haft personer som vi har tagit in för narkotikabrott, säger han.

Annons

Enligt Ola Severinsson finns det en problematik med narkotikahantering både på campus och på Teleborg. Samma narkotikaproblematik som finns på Araby har flyttat ut i samhället, berättar han.

– De säljer knark mer eller mindre öppet. Vi ser att individerna utökar sina områden och vi har haft personer som vi vet säljer ute på campus. Det är inga studenter, utan andra som söker sig dit, säger Ola Severinsson.

Men att det ska vara otryggt på campus är en bild som Ola Severinsson inte delar med Anton Nilsson. Enligt Ola Severinsson har Linnéuniversitetets campus beskrivits som en av de otryggaste platserna i Sverige, men inte på grund av langare. Istället började ett rykte spridas för två år sedan, att en våldtäkt hade ägt rum utomhus på campus. Ett rykte som visade sig vara endast ett rykte.

– Vi har inte har haft några våldtäkter utomhus på campus i Växjö, säger Ola Severinsson och tillägger att det trots det är bra att nattvandrarna följer folk hem från krogen.

Linnéuniversitetet i Växjö med huvudbyggnaden i bakgrunden.
Linnéuniversitetet i Växjö med huvudbyggnaden i bakgrunden.Foto: Jonas Engman
Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons