Annons
Växjö

Fler Växjöelever ska få resa gratis i sommar: ”Ökar friheten”

I somras fick Växjös gymnasieungdomar resa gratis i kollektivtrafiken. Nästa sommar ska resekortet utökas till högstadiet.
Kostnaden för satsningen landar på en halv miljon.
Växjö • Publicerad 31 oktober 2023
Sommar på Evedal. Arkivfoto
Sommar på Evedal. ArkivfotoFoto: Ebba Sund

Det S-ledda politiska styret i Växjö beslutade i fjol om en satsning på ett sommarresekort. Satsningen innebar att Växjös gymnasieungdomar i somras kunde åka gratis i kollektivtrafiken med Länstrafiken Kronobergs bussar och tåg.

Nu skriver S, V och MP i ett pressmeddelande att man under sommaren 2024 ska utöka erbjudandet om gratis resekort till kommunens skolungdomar.

Annons

– Syftet med sommarlovsresekortet är att underlätta för ungdomar att ta del av fritidsaktiviteter, nöjen och sommarjobb. Det handlar om att öka våra ungdomars frihet under sommarlovet och uppmuntra ungdomar till att arbeta eller delta i olika aktiviteter, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber (S) i en kommentar.

Kommunalrådet Maria Garmer (V). Arkivfoto
Kommunalrådet Maria Garmer (V). ArkivfotoFoto: Hilda Frankki

Årets sommarlovsresekort erbjöds till elever i gymnasieskolan. Resekortet för nästa år kommer även att inkludera elever som slutat årskurs 7 och 8 i grundskolan och de elever som går i anpassad skola.

Den utökade satsningen beräknas kosta kommunen cirka en halv miljon.

– Resultatet från årets sommarlovsresekort är goda. Över 2 000 gymnasieungdomar valde att använda kortet, det innebär att två tredjedelar av alla som hade möjlighet nappade på erbjudandet, säger kommunalrådet Maria Garmer (V).

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons