Annons

Flera äldre utsatta för bedrägerier – maskerad man ringde på hos 90-åring

Flera äldre personer i länet blev på tisdagen utsatta för bedrägerier. En bedragare ringde på hos en man i 90-årsåldern och lurade av honom hans bankkort och kod.
Alvesta/Växjö/Tingsryd • Publicerad 17 december 2023

Här saknas innehåll

På tisdagen utsatts ett par i 70-årsåldern i Vislanda för ett bedrägeri. Enligt polisen fick paret ett samtal från en person som sa sig företräda en budfirma. Personen uppgav att firman skulle leverera ett mycket värdefullt paket och om detta inte stämde skulle paret vidarekopplas till bankens säkerhetsavdelning.

– Därefter skedde inloggningar med parets bank-id och de blev av med cirka 30 000 kronor, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Annons

Ungefär samtidigt lurades en kvinna i 70-årsåldern i Vislanda på samma sätt. Hon fick ett sms från ”budfirman” och ringde upp numret. Hon lurades därefter att swisha i väg 14 000 kronor.

På tisdagen utsattes även två män som båda är i 90-årsåldern för bedrägerier. Det första fallet gäller en man i Väckelsång som fick ett samtal från ”sin bank”. Personen uppgav att mannen behövde lämna ut sitt bankkort och tillhörande kod för en kontroll.

– En stund senare ringde det på dörren och en man begärde att få ut den här mannens kort. Men han drog igen dörren för bedragaren, fortsätter Robert Loeffel.

Samme bedragare misstänks även för ett fullbordat brott en stund senare i Gemla. Där ringde han på dörren hos en man i 90-årsåldern.

– Det rör sig om en yngre man som var maskerad med en halsduk för ansiktet. Han begärde och fick den äldre mannens bankkort och kod. I det fallet vet vi ännu inte om några pengar har försvunnit från kontot.

– Sådana här bedrägerier där gärningspersonerna ringer på dörren inträffar då och då. Vår uppmaning från polisens sida är att man ska försöka ha ett så litet tillgängligt belopp på sitt konto som möjligt för att minimera skadorna.

Foto: Herman Rydeberg
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons