Annons
Växjö

Flera butiker i Växjö sålde öl till minderåriga

Växjö • Publicerad 24 maj 2022
Genrebild som inte har något med den aktuella händelsen att göra.
Genrebild som inte har något med den aktuella händelsen att göra.Foto: MAXIM THORÉ

Under måndagen utförde Ungdomens nykterhetsförbund (UNF) en utköpskontroll som innebär att minderåriga testar att köpa öl i så många butiker som möjligt för att se så att dem följer lagen.

18 minderåriga ungdomar deltog i utköpskontrollen och totalt testade 15 butiker i Växjö kommun. De minderåriga lyckades köpa öl i fyra av butikerna utan behöva legitimera sig.

Annons

UNF har informerat kommunernas tillståndsenheter och butikerna de lyckades köpa ut i. Ölburkarna som de lyckades köpa har kasserats.

"De som kontrollerar att lagarna följs är främst butikerna själva, genom så kallad egenkontroll. Systemet fungerar uppenbarligen inte. Det är orimligt att lita på att butikerna själva – som har ett stort egenintresse – skulle ta kontrollen på allvar. Därför är kommunernas och polisens tillsynsansvar så viktigt. Trots det ser vi hur både kommun och polis försummar sitt ansvar", skriver företrädare från UNF.

Växjö var en av städerna som klarade testet bäst men enligt Ungdomens nykterhetsförbund behöver butikerna i Växjö fortfarande bli bättre.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons