Annons
Växjö

Flicka tvångsplacerades utan förklaring – kommunen ska betala skadestånd

Växjö • Publicerad 27 januari 2024
Växjö kommunhus.
Växjö kommunhus.Foto: Johannes Turstam

En tonårsflicka som omhändertagits enligt LVU, Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, omplacerades från ett HVB-hem till ett SIS-hem, vård i låst form förra sommaren. Det var ett olagligt beslut och nu ska Växjö kommun betala 80 000 kronor i skadestånd.

Förvaltningsrätten har konstaterat att det helt saknades någon form av motivering till beslutet. Även kammarrätten har slagit ner på kommunens bristande motivering till beslutet.

Flickan har via sitt juridiska ombud krävt skadestånd för den oro, det obehag och den maktlöshet som hon kände under det ”ogrundade tvångsingripandet” och bland annat hänvisat till artikel 5 i Europakonventionen, där det står att det är förbjudet att frihetsberöva någon utan laglig stöd och att det ger rätt till skadestånd.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons