Annons
Växjö

Flygbolaget ansöker om rekonstruktion – så påverkas linjen i Växjö

Växjö • Publicerad 20 oktober 2023
Bra flyger bland annat mellan Växjö och Bromma.
Bra flyger bland annat mellan Växjö och Bromma.Foto: Mattias Mattisson

Höga fasta kostnader och små marginaler. Nu ansöker flygbolaget Bra, som bland annat flyger mellan Växjö och Bromma, om företagsrekonstruktion för sju av koncernens tretton bolag eftersom de måste agera för att säkra långsiktig finansiell stabilitet. Flygtrafiken kommer att fortsätta som planerat och kunder ska inte påverkas.

– Just nu har en rad olyckliga faktorer försatt oss i en svår situation. Att fatta det beslut vi nu har tagit är nödvändigt för att ta ansvar för jobben, flyginfrastrukturen i Sverige och verksamheten långsiktigt. Vi kommer att fortsätta vår högt uppsatt ambition om att ställa om flygbranchen till fossilfritt så snabbt det är möjligt, säger Per G. Braathen, styrelseordförande och ägare av Bra.

Annons

Faktorerna som nämns är att återhämtningen efter pandemin bromsat in för inrikesresandet under den rådande lågkonjunkturen samtidigt som kostnaderna för bland annat flygplatsavgifter, bränslepriser och räntor har ökat. Dessutom påverkas företaget kraftigt negativt av valutaeffekter på grund av den svaga svenska kronan. Bra har under sommaren också drabbats av förseningar av flygplansleveranser på grund av global kapacitetsbrist på flygplan och reservdelar, vilket har resulterat i stora engångskostnader.

Bolaget genomgick en företagsrekonstruktion under pandemin då resandet i stort sett var obefintligt. I samband med den rekonstruktionen var alla flygplan parkerade i 13 månader men när bolaget nu går in i en rekonstruktion kommer verksamheten att fortsätta som vanligt och kunder ska inte påverkas.

– Genom ett antal åtgärder kommer vi att skapa långsiktiga förutsättningar för att driva och utveckla ett hållbart modernt flygbolag. Jag ser med tillförsikt på framtiden och möjligheterna för Bra, säger Ulrika Matsgård, vd på Bra.

Målet är att, vid sidan av ett antal förbättringsåtgärder, sanera skulder och omförhandla avtal för att säkerställa jobb samt bevara flyginfrastrukturen och tillgängligheten i Sverige. Ägarna sägs vara villiga att tillföra nytt kapital i samband med en framgångsrik rekonstruktionsprocess och överväger att bredda ägandet.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons