Annons
Växjö

Flyglinjerna försvinner från Växjö – hit kan du flyga i sommar

Den här sommaren går det att flyga till 14 olika resmål från Växjös flygplats Småland Airport. Vd:n Ulf Axelsson hoppas på "all-time high" under hela sommaren.
Växjö • Publicerad 18 maj 2023
Norwegian öppnar ny flyglinje från Småland Airport i Växjö till Málaga i Spanien.
Norwegian öppnar ny flyglinje från Småland Airport i Växjö till Málaga i Spanien.Foto: Jonas Engman

Inrikes reser flygbolaget Bra till Bromma i Stockholm.

Utrikes kommer det finnas flyg till bland annat Alicante, Zadar, Gdańsk, Skopje samt London. Nytt för den här sommaren är att Norwegian flyger till spanska Málaga, Tui till ön Mallorca och Ving till kroatiska kuststaden Split.

Annons

– Denna sommaren är det fler charterdestinationer. För flygplatsen är charter en bättre inkomstkälla för att de köper fler tjänster av oss än vad lågprisbolagen gör. Allt i från att städa flygplanen till att catra maten, säger Ulf Axelsson, vd på Småland Airport.

Vilken flyglinje är populärast just nu?

– Alicante är tvärfull och går absolut bäst. Cypernresan går också fullt ut.

Fakta

Här är alla flygresmål från Växjö i sommar

Bromma/Stockholm – Dagligen utom lördagar.

Málaga, Spanien – Lördagar.

Mallorca, Spanien – Lördagar.

Alicante, Spanien – Måndag och torsdag.

Gdańsk, Polen – Tisdagar, torsdagar och söndagar.

London, England – Fredagar och söndagar.

Rhodos, Grekland – Torsdagar och lördagar.

Kreta, Grekland – Fredagar och lördag.

Larnaca, Cypern – Måndagar och fredagar.

Antalya, Turkiet – Torsdagar.

Split, Kroatien – Fredagar. Endast i juni.

Zadar, Kroatien – Måndag och torsdag.

Skopje, Nordmakedonien – Onsdagar och söndagar. Start 1 juni.

Pristina, Kosovo – Måndag och fredag. Start 1 juni.

Tre destinationer från förra året försvinner dock. Flygbolaget Wizzair kommer inte flyga till Tuzla i Bosnien och Hercegovina samt serbiska huvudstaden Belgrad. Även Ryanair har dragit in linjen till Lettlands huvudstad Riga.

– Riga var bara en chansning. Men Tuzla och Belgrad är väldigt synd för de gick väldigt bra under högsommaren. Flygbolaget Wizzair vill att de går bättre under en längre period och det gjorde det inte. Jag hoppas de kommer tillbaka nästa år.

Småland Airports vd Ulf Axelsson hade hoppats på att en tysk flyglinje skulle kört från Växjö i år men så blir inte fallet.
Småland Airports vd Ulf Axelsson hade hoppats på att en tysk flyglinje skulle kört från Växjö i år men så blir inte fallet.Foto: Urban Nilsson

149 260 passagerare reste inrikes och utrikes från Växjös flygplats förra året. Över 100 000 fler passagerare än under pandemiåret 2021. Men närmare 130 000 passagerare färre än 2019, om vi jämför med innan pandemin.

Hur stor beläggning räknar ni med i sommar?

– Förra året i juli hade vi ”all-time high” på utrikesresor på en enskild månad. Det hoppas vi på denna gång också, fast för hela sommaren. Vi pratar om 30 000 resenärer per månad, säger Ulf Axelsson som hoppas på att Småland Airport ska nå beläggningen som var 2019.

Har ni någon ny flyglinje på gång?

– Nej, inte i år. Vi trodde att vi skulle få Tyskland och Düsseldorf i år, men det fick vi inte på grund av osäkerheten bland bolagen.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons