Annons
Växjö

Flyttade utomlands för att undvika kronofogden – tar strid för att få skuldsanering

Den skuldsatte 43-åringen flyttade utomlands för att undvika kronofogden. Nu vill han flytta hem till Kronoberg, om han beviljas skuldsanering.
Men både kronofogden och Växjö tingsrätt säger nej till hans krav.
Kronoberg • Publicerad 8 maj 2023
Foto: Sara Burman

En 43-årig man som bor på en ort i Kronobergs län hamnade för några år sedan i kronofogdens register efter att ha dragit på sig konsumtionsskulder i miljonklassen. Men 43-åringen ville inte att kronofogden skulle få möjlighet att utmäta hans inkomster utan flyttade till Ungern, där han enligt egna uppgifter har jobbat svart.

För ett par månader sedan ansökte dock 43-åringen om bli beviljad skuldsanering. Han uppgav för Kronofogdemyndigheten att han hade för avsikt att återvända till Kronoberg men först behövde han ”stå på benen” genom att få sina skulder sanerade och därefter hitta ett jobb.

Annons

Men kronofogden sa blankt nej till mannens ansökan. ”Du har inte gjort vad som kan förväntas av dig för att betala så mycket som möjligt på dina skulder, eftersom du valt att arbeta svart samt flytta utomlands för att undvika att få utmätning. Detta talar starkt emot en skuldsanering för dig”, skrev myndigheten i sitt avslag.

43-åringen valde dock att ta strid och överklagade beslutet till Växjö tingsrätt. Han yrkade att han skulle få skuldsanering eftersom han nu även fått en tillsvidareanställning i ett svenskt företag.

Domstolen går dock på kronofogdens linje och avslår överklagandet. I likhet med kronofogden bedömer rätten att det i dagsläget ”inte är skäligt” att bevilja 43-åringen någon skuldsanering, på grund av hans agerande.

Skuldsanering

• Skuldsanering är en möjlighet för svårt skuldsatta att kunna minska sina skulder till en nivå där de kan klara av att betala dem inom överskådlig tid.

• Om kronofogden bedömer att förutsättningar för skuldsanering är uppfyllda, skrivs ett förslag till betalningsplan. Som regel är den på fem år och utgår från hur mycket personen behöver för sin försörjning. Inkomster över detta belopp ska betalas till fordringsägarna.

• Godkänns skuldsaneringen, innebär det att personen får leva på existensminimum i fem år.

• Efter de fem åren avskrivs alla återstående skulder.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons