Annons
Växjö

Företag siktar på ny bup-mottagning i Växjö – vill hjälpa regionen att beta av kön

Företaget Wemind planerar att öppna en ny barn- och ungdomspsykiatrimottagning i Växjö. Det kan leda till fler arbetstillfällen, men framförallt till att fler barn och unga får vård i Kronobergs län där det råder kö.
Växjö/Ljungby • Publicerad 12 november 2023
Foto: Marcus Palmgren

För att beta av köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin infördes 2020 vårdval BUP inom Region Kronoberg. Det ger privata vårdgivare möjlighet att ansöka om att få bedriva verksamhet.

I Kronobergs län finns det två privata aktörer på marknaden i dag. Adavio i Ljungby och Psykiatripartners i Växjö. Nu vill företaget Wemind slå sig in och öppna upp en mottagning i Växjö. De tittar på lokaler centralt i Växjö och söker efter anställda som kan börja jobba från och med i februari.

Annons

– Vi letar lokal i närheten av tågstationen eftersom det är viktigt att ligga geografiskt lättillgängligt. Särskilt om barn, ungdomar och föräldrar vill komma från annan ort, förklarar Sara Shoshtari, chef öppenvård hos Wemind.

Sara Shoshtari är chef på Weminds öppenvårdspsykiatri.
Sara Shoshtari är chef på Weminds öppenvårdspsykiatri.Foto: Pressbild

Hon är legitimerad psykolog, har en bakgrund som psykolog och är chef inom primärvården och psykiatrin. Nu projektleder hon arbetet med att öppna en ny ungdomspsykiatrimottagning i Växjö. Företaget har 13 mottagningar i tre regioner runt om i landet.

– Vi var en hel del kontakt med regionen och förstod att det fanns ett behov och hög efterfrågan i Kronobergs län. Vår analys av den dialogen med regionen var att det är rätt att öppna en mottagning och att vi kan göra nytta i Kronoberg.

Sara Shoshtari berättar att en verksamhetschef ska anställas och därtill ytterligare tio till tolv nya anställda som ska jobba i Växjö. Det handlar om allt från läkare till psykologer och sjuksköterskor.

Kommer ni kunna hjälpa regionen att försöka beta av kön?

– Det är jag helt säker på. Vi har en plan för det. Tittar man på hur psykiatrin fungerar i stort i dag finns det en avsaknad av strukturerade arbetssätt av att följa vårdprogram och evidens. De sakerna är något som vi har sysslat med i många år och som vi brinner för. Med vår kunskap tror jag vi kommer kunna göra stor skillnad för patienterna i Kronoberg, säger Sara Shoshtari.

Innan sommaren väntade 445 barn och ungdomar på att få utredas för adhd, autism eller någon annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Väntetiden låg på mer en än ett år hos både Region Kronoberg och de privata aktörerna i Kronoberg.

För att Wemind ska få öppna en mottagning i länet behövs ett politiskt beslut i Region Kronoberg. Något de hoppas på att få i höst för att de ska kunna öppna i februari.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons