Annons
Växjö

Företagare tog strid mot kommunen – slipper betala 53 000 i avgift

Kommunen hävdade att bytet från kontor till vårdpraktik krävde tillstånd och beslutade om 53 000 kronor i avgift.
Men Växjöföretagaren ville inte betala – nu ger domstolen honom rätt.
Växjö • Publicerad 7 oktober 2022
Foto: Anders Bergön

Byggnadsnämnden beslutade i våras att ett fastighetsföretag i Växjö skulle betala 53 000 kronor i så kallad byggsanktionsavgift. Orsaken till detta var att en av företagets kontorslokaler hade gjort om till en praktik inom vårdbranschen.

Den ändrade användningen – från kontor till praktik – skulle enligt byggnadsnämnden ha anmälts till kommunen så att man kunde granska och besluta om startbesked för den nya verksamheten.

Annons

Men företagets företrädare ville inte betala någon avgift utan överklagade till länsstyrelsen. Han hävdade att kommunens påstående om att vårdpraktiken skulle innebära ett öka trafikflöde till lokalen var felaktigt, då det handlade om ett begränsat antal patienter som kom till lokalen för kortare besök.

Länsstyrelsen gick på bolagets linje och upphävde beslutet. Enligt myndigheten hade kommunen inte på ett övertygande sätt kunnat visa att lokalförändringen hade någon påverkan alls på omgivningen.

Nu får Växjöbolaget rätt även i mark- och miljödomstolen, dit byggnadsnämnden vände sig för att försöka få igenom sanktionsavgiften.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons