Annons

Företagare togs i tullen med tusen liter alkohol: ”Skulle ha avslutningsfest”

Företagaren och hans medarbetare stoppades i tullen med närmare tusen liter öl, vin och sprit, som skulle förtäras på en stor ”avslutningsfest”.
Nu döms duon för smuggling och den beslagtagna alkoholen förverkas.
Kronoberg • Publicerad 10 november 2023
Genrebild, tullen.
Genrebild, tullen.Foto: PETTER ARVIDSON

I maj i fjol stoppade tullen i Helsingborg en skåpbil som visade sig vara lastad med närmare tusen liter alkohol. Bland annat fanns det 169 liter sprit i fordonet.

Duon som färdades i skåpbilen – två män i 80- respektive 45-årsåldern – blev misstänkta för smugglingsbrott eftersom alkoholmängden enligt tullen ”vida översteg” normen för vad som kan räknas som personligt bruk.

Annons

Båda männen är hemmahörande i Kronoberg och den äldre av dem – 80-åringen – driver ett företag i återvinningsbranschen i en kommun i länet där den yngre mannen är anställd.

Vid rättegången i Helsingborgs tingsrätt nekade båda männen till brott. 80-åringen berättade att han beställde alkoholen via nätet och ”råkade tappa räkningen” på hur stor köporder han lade. Han tog sedan hjälp av sin yngre medarbetare och de två åkte och hämtade alkoholen i Tyskland, som kostade cirka 80 000 kronor.

Företagaren tillade att merparten av alkoholen skulle förtäras på en avslutningsfest på hans företag. Han planerade nämligen att avveckla firman och då skulle cirka 150 gäster bjudas.

Men domstolen bortser nu från den oprecisa festförklaringen och dömer de tidigare ostraffade männen för smuggling. Enligt rätten ligger straffvärdet på fyra månaders fängelse men båda två döms i stället till villkorlig dom med 110 timmars samhällstjänst.

Den beslagtagna alkoholen ska förverkas.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons