Annons

Företaget satsar på showroom i Köpenhamn

Lammhults möbel vill åter bli en stor exportör. En viktigt led i satsningen är ett stort showroom i Köpenhamns exklusiva designmiljö Holmen.
– Vi vill visa att vi vill vara med bland de stora spelarna, säger vd Åsa van Drumpt.
Lammhult • Publicerad 14 juli 2023
Vd Åsa van Drumpt hoppas att en ökad export ska lyfta Lammhults möbel.
Vd Åsa van Drumpt hoppas att en ökad export ska lyfta Lammhults möbel.Foto: Johan Persson

På ön Holmen i centrala Köpenhamn syns varumärken som Louis Poulsen, Flos, Ferm Living och B&B Italia bland de gamla renoverade militärbyggnaderna. Nu har Lammhults möbel, Abstracta, Ragnars och Fora form flyttat in på två våningar vid Kuglegården.

Lammhults Design Groups bolag gör en gemensam satsning för att ta plats i en av de hetaste designmiljöerna för inredning.

Annons

– Danmark ett otroligt möbelcentrum och danskarna är fruktansvärt duktiga på affärer. Danmark är det tuffaste landet. Just därför har Lammhults Design Group bestämt att vi ska gå in där och göra ett riktigt fint showroom, säger Åsa van Drumpt som leder initiativet.

Tanken är att gruppens agenter och säljare ska kunna bjuda kunder och arkitekter från flera europeiska marknader till lokalerna i Köpenhamn. Att koncernbolagen jobbar tillsammans är en förutsättning för att investeringen ska kunna genomföras trots vikande konjunktur.

– Dörren är inte öppen som till en möbelaffär. Utställningen är mer av en form där möblerna får tala i en cool miljö. Det är inte så att du kommer in och säger att så här vill jag ha det hemma utan det är för att inspirera primärt kunder och arkitekter.

Åsa van Drumpt har noterat att det tidigare framgångsrika exportföretaget Lammhults möbel har blivit allt mer beroende av den svenska marknaden. Med mer än 60 procent inhemsk försäljning blir sårbarheten stor, inte minst när konjunkturen viker på hemmaplan.

”Det digitala fungerar inte hela tiden. Man måste också kunna klämma och känna, man måste kunna träffa varandra och prata. Mer än någonsin är det mötena som gäller nu.”
Åsa van Drumpt, vd Lammhults möbel

Digital marknadsföring, etablering av agenter i flera länder, nya showrooms och ökad närvaro på mässor och evenemang är viktiga åtgärder för att stärka den internationella försäljningen.

– Det digitala fungerar inte hela tiden. Man måste också kunna klämma och känna, man måste kunna träffa varandra och prata. Mer än någonsin är det mötena som gäller nu, säger Åsa van Drumpt.

Förutom Europa satsar Lammhults möbel nu också åter på den amerikanska marknaden. I fjol öppnades till exempel ett showroom i Chicago.

– USA är väldigt olika. Man måste ha snabba leveranser, annars byts man ut. De är väldigt otåliga. Men det kan bli väldigt stora volymer som vi aldrig har här.

Åsa van Drumpt hoppas att Lammhult möbel i ett första steg ska kunna nå en exportandel på 50 procent, men att att den internationella försäljningen framöver ska kunna utgöra basen för företaget.

Lammhults möbel vill nå de djärva målen genom att värna sina grundprinciper om en ren och enkel, men samtidigt innovativ design. Fokus är på stolar, pallar och bord, med en följsamhet för trenden med ökad soffmöblering.

Annons

– Jag tror ju att det är exporten som kommer hjälpa den här koncernen att verkligen växa på riktigt, säger Åsa van Drumpt.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons