Annons
Växjö

Förhöjd terrorbild – polisen ställer krav på Musikhjälpen

Säkerhetsläget har förvärrats ytterligare sedan terrorhotnivån höjdes i augusti uppger Säpo för TT. Samtidigt kommer Musikhjälpen till Växjö den 11 december. En folkfest som kan komma att locka tusentals människor.
– Polisen har möjlighet att ställa krav på den lokala arrangören, säger kommunpolisen Ola Severinsson.
Växjö • Publicerad 10 december 2023
Så här såg det ut på Musikhjälpen förra året. Nu i december kommer evenemanget till Växjö och Stortorget.
Så här såg det ut på Musikhjälpen förra året. Nu i december kommer evenemanget till Växjö och Stortorget.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Växjös kommunpolis Ola Severinsson berättar att det är viktigt med säkerheten i publika evenemang, i och med det förhöjda terrorhotet i Sverige.

– Detta är ett av de största evenemangen som Växjö någonsin haft, säger Ola Severinsson berättar att de ställt krav på arrangören för Musikhjälpen.

Annons

– Vi har ställt krav på att de ska ha fler ordningsvakter.

Gör polisen några särskilda åtgärder med tanke på det förhöjda terrorläget i Sverige?

– Ja, det är klart att vi gör särskilda insatser med tanke på det förhöjda terrorhotet. Då måste vi vara fler och lite mer alerta. Vi kommer vara närvarande på torget, säger Ola Severinsson och fortsätter:

– Vi ska fortsätta gå på evenemang, men ska vara lite mer observant. Vi avråder ingen från att inte gå på ett sådant här evenemang. Man får göra en egen bedömning.

Ola Severinsson är kommunpolisen i Växjö.
Ola Severinsson är kommunpolisen i Växjö.Foto: Adam Sjoborg

De senaste veckorna har det pågått demonstrationer för Palestina i Växjö. Några demonstrationer kommer dock inte gå att genomföra på Stortorget under Musikhjälpens vecka, menar kommunpolisen.

– Om någon vill protestera och demonstrera får de göra det på en annan plats i Växjö. Vi kommer inte ge någon tillstånd på Stortorget för där gäller Musikhjälpen.

Vad hände om det sker en oanmäld demonstration?

– Då gör vi en anmälan mot den person som driver en egen demonstration där. Vi kommer mota bort de som försöker demonstrera på Stortorget.

Säkerhetschefen på Växjö kommun Marcus Holmqvist berättar att säkerhet har varit en prioriterad fråga i arrangerandet av Musikhjälpen.

– Det är en viktig fråga. Vi har gjort riskanalyser och åtgärder inför det här evenemanget, säger Marcus Holmqvist som inte vill gå in på vilka åtgärder det handlar om.

Annons

– Det skulle i sådana fall motverka åtgärderna vi kommer göra.

Allmänheten kommer dock märka av kommunens arbete på Stortorget.

– Det kommer märkas att vi stängt av vissa vägar för att undvika att bilar kommer in på området. Det kommer finnas närvaro av vuxna i området. Ordningsvakter, funktionärer och servicevärdar för det ska kännas tryggt att vara på Stortorget i Växjö, säger Marcus Holmqvist och berättar att han inte fått till sig några risker kopplade till Israel och Palestina konflikten.

Evenemangsansvarig för Musikhjälpen Karl-Johan Paulsson instämmer med att det kommer finnas fysisk bevakning på Stortorget.

– Det kommer även vara kamerabevakning på Stortorget. Allt för att man ska känna sig trygg, säger Karl-Johan Paulsson som förklarar att det inte finns några hot mot Musikhjälpen.

– De hoten som kommunicerades i sammanhanget med Filip Dikmen var riktade mot enskilda medarbetare på public service-bolagen. Men det finns inget som har uttalats mot Musikhjälpen. Jag ser inga anledningar att sända några andra signaler än att man ska känna sig trygg att besöka Musikhjälpen.

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons