unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förre Växjöbon utsedd till Årets ekonomisvensk

Han växte upp i Växjö och gick sin gymnasieutbildning på Teknikum. Nu har Peter Carlsson, vd på Northvolt, utnämns till Årets ekonomisvensk 2020.
Peter Carlsson, vd på Northvolt
Peter Carlsson, vd på Northvolt
Foto: Lena Gunnarsson

För femtonde året i rad har nyhetsmagasinet Fokus utsett Årets svensk. Utmärkelsen går till en person som har ”visat prov på självständighet och originalitet i ett land som på gott och ont gillar det samstämmiga och välanpassade”. Årets svensk 2020 är Karin Hildebrand, IVA-läkare vid Södersjukhuset i Stockholm.

Åtta andra prestigefyllda priser delades under vid årets digitala gala. I kategorin ekonomi vann Peter Carlsson, vd på Northvolt, som växte upp i bland annat Växjö och gick på Teknikum.

”Det brukade heta att de enda större svenska innovationsföretag om kommit till sedan andra världskriget är Ikea och TetraPak. Årets ekonomisvensk har visat att det inte längre är sant. Med erfarenhet från världsledare i branschen återvände han hem och lyckades finansiera och bygga en av de största industrisatsningarna i Sverige någonsin. Efter investeringar på runt 60 miljarder kronor kommer Northvolt att kunna leverera batterier till närmare en miljon elbilar. Årets ekonomisvensk är Northvolts vd Peter Carlsson, står det i juryns motivering.

Northvolt bygger Europas största batterifabrik som väntas ge 10 000 nya jobb i Skellefteå med omnejd. Under 2021 ska fabriken tas i drift. Dessutom sker forskning och utveckling i Västerås. Både Växjö och Uppvidinge fick frågan om en etablering och var med i urvalsprocessen men valdes inte ut.

Peter Carlsson har tidigare varit logistikchef för elbilstillverkaren Tesla.