Annons
Växjö

Försäkringskassan krävde över 14 miljoner från kommunen – nu backar myndigheten

Växjö • Publicerad 10 april 2023
.
.Foto: MAXIM THORÉ

Tidigare i år skickade Försäkringskassan ut ett återbetalningskrav på drygt 14 miljoner kronor till Växjö kommun. Det gällde utbetalningar för en man i 40-årsåldern under perioden juli 2013 till och med maj 2022.

Försäkringskassans utredningar visade att utbetalningarna var felaktiga eftersom omsorgstagaren har haft den hjälp han behöver av personal på ett kommunalt gruppboende. Men kommunen menar att det rör sig om en så kallad särskilt anpassad bostad utan tillgång till gruppboendets gemensamma utrymme som ligger i direkt anslutning till mannens bostad.

Annons

Nu har Försäkringskassan backat och tagit tillbaka kravet på drygt 14 miljoner kronor.

– Jag är väldigt glad över att försäkringskassan nu drar tillbaka kravet mot kommunen. Nu kan vi använda de 14 miljoner kronorna till att förbättra omsorgen för Växjöborna istället för att skicka pengarna till staten, kommenterar omsorgsnämndens ordförande Tomas Thornell (S) Försäkringskassans beslut för Smålandsposten.

För 20 år sedan beviljade Försäkringskassan assistansersättning trots att det redan då framgick hur omsorgstagarens bostadssituation såg ut. Myndigheten menar nu att de har betalat ut ersättningen felaktigt sedan dess och att kommunen mottagit ersättningen i god tro. Den statligt finansierade assistansen har dragits in efter Försäkringskassans utredningar.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons