Annons
Växjö

Forskare från LNU kan ha hittat lösning på globalt hälsoproblem

Växjö • Publicerad 20 maj 2023
Linnéuniversitetet.
Linnéuniversitetet.

Uran är ett radioaktivt grundämne som finns i berggrunden naturligt. Det är väldigt giftigt för såväl människor som ekosystem. Det kan hända att man får i sig uran via sitt dricksvatten, bland annat genom bergsborrade brunnar.

– Uranrikt dricksvatten är ett stort globalt hälsoproblem. Att hindra uran från att spridas i grundvatten är en jätteviktig fråga, säger projektledaren Henrik Drake, docent i miljövetenskap och medförfattare av studien i ett pressmeddelande.

Annons

Studien som Henrik Drake medförfattat har gjorts vid Linnéuniversitetet och har hållit på i 17 år. Forskargruppen undersökte djupt borrade hål i berggrunden. Där hittade de mineral som bundit in stora mängder uran och gjort så att uranet inte längre utger farlig strålning.

Efter att ha undersökt fenomenet insåg man att det var bakterier, som levde i den syrefria miljön i de borrade hålen, var nyckeln i processen. Efter att bakterierna bundit uranet så kan det inte längre läcka ut i dricksvattnet.

– Resultaten tyder på att naturligt förekommande bakterier påverkar avlägsnandet av uran. Bakterierna hjälper till att skapa sänkor för farliga ämnen i underjordiska miljöer, vilket är fantastiskt, och har stor betydelse för att hindra farliga ämnen för att spridas vidare i miljön, säger Ivan Pidchenko, postdoktor i miljövetenskap och huvudförfattare till studien.

Nu hoppas man kunna använda upptäckten vid både sanering av grundvatten men också vid djupförvaring av kärnavfall där det också förekommer uran.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons