Annons
Växjö

Forskare vid Linnéuniversitetet vinner pris

Växjö • Publicerad 4 september 2022
Linnéuniversitet i Växjö.Foto: Elvedin Basic

Anwar Obeido och Fredrik Ström, forskare vid Linnéuniversitetet, är årets vinnare av Träteknologipriset. De får priset för sin masteravhandlingen ”Wood and moisture-induced strains in a large deformation setting in 3D” som bedöms hålla en hög vetenskaplig nivå och kan bli till stor nytta vid fortsatt teknisk utveckling av torkning och sortering av virke.

Syftet med Träteknologipriset är att belöna innovativt tänkande som kan öka träindustrins möjligheter att konkurrera med andra material och har en potential att öka lönsamheten hos träindustriföretag.

Annons

Träteknologipriset fanns 2002-2011 och återinfördes 2017 på initiativ av Woodeye, numera Microtec Linköping. De senaste åren har det dock varit uppehåll på grund av pandemin.

Fakta

Juryns motivering

”Forskningsinsatsen och avhandlingen är unika då de tar beräkning av formstabilitet på grund av ändringar av fukthalter i trä till en ny teoretisk nivå. Vidare så tar den nya teorin hänsyn till inspänningskrafter i träkonstruktioner och hur dynamiska (eller akustiska) effekter påverkas av dessa inspänningskrafter. Resultaten som tagits fram i arbetet kan även användas till sortering av virke med hjälp av dynamiska mätningar som jämförs med finita element-simuleringar. Vad gäller fuktbetingade formändringar så kan nämnas att fenomenet kupning vid torkning av virke fångas av modellen vilket inte tidigare varit möjligt med konventionella beräkningsmetoder. Arbetet har en generell teoretisk karaktär på mycket hög nivå inom kontinuummekanik vilket betyder att arbetet kan appliceras på en rad olika problem av intresse inom träteknologiområdet.”

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons