Annons
Växjö

Forskarskola i islamologi får 24,8 miljoner i bidrag – leds från Växjö

Växjö • Publicerad 26 december 2022
Jonas Svensson, professor i religionsvetenskap.
Jonas Svensson, professor i religionsvetenskap.Foto: Linnéuniversitetet

En ny forskarskola i islamologi får 24,8 miljoner kronor från Vetenskapsrådet. Det är en satsning som ska ledas från Linnéuniversitetet och är ett samarbete mellan ett antal lärosäten. Forskarskolan ska ha plats för tolv doktorander.

– Inom gruppen har vi länge fört en diskussion om hur vi kan säkra fortlevnaden för ämnet islamologi i Sverige. När vi fick veta att Vetenskapsrådet utlyste medel för forskarskolor påbörjade vi ett arbete med att inventera kompetenser och göra listor på möjliga doktorandkurser inom området, säger Jonas Svensson, professor i religionsvetenskap med islamologisk inriktning.

Annons

Förutom 24,8 miljoner kronor från Vetenskapsrådet samfinansieras forskarskolan av lärosätena. Forskarskolan kommer att anta studenter med magister- eller masterexamen, främst inom religionsvetenskap och islamologi, men även annan bakgrund kan bli aktuell.

– Islam är världens näst största religion och en stor minoritetsreligion i Sverige. Det är en religion som har stort politiskt och socialt genomslag på många platser i världen. Liksom andra religioner präglas islam av mångfald och förändring över tid. Islamologi är ett ämne som med vetenskapliga metoder undersöker och förklarar de uttryck som religionen tar sig, både i historia och nutid, säger Jonas Svensson.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons