Annons

Förskingraren lockade in Knut Knutson i Inbooks: ”Jag har aldrig blivit så lurad”

Den dömde förskingraren lämnade Växjöföretaget Inbooks under uppmärksammade former. Men när bolaget gick i konkurs var han åter en av de största ägarna.
– Jag har aldrig blivit så lurad, säger antikexperten Knut Knutson som lockades in i Inbooks av sin vän.
Växjö • Publicerad 20 mars 2024

Smålandsposten avslöjade mannens bakgrund efter att Inbooks plockat in flera miljoner kronor från investerare och aviserade en notering av aktien. Han var dömd till tre års fängelse för grov förskingring.

Mannen låg också bakom att IT-entreprenören Jan Älmeby försattes i konkurs. I samband med det lyckades förskingraren komma över en källkod till ett bokföringsprogram som Älmeby låtit utveckla.

Annons

Förskingraren startade Inbooks dit han tog med sig källkoden. Han övertygade flera släktingar och vänner att satsa i bolaget, bland andra antikvitetsexperten Knut Knutson som inte hade en aning om hans brottsliga bakgrund.

– Vem kunde ana att han var en skurk. Det är helt obegripligt, säger Knut Knutson som köpte 500 000 aktier i Inbooks.

Men efter att han fick reda på bolagets och grundarens bakgrund har han inte brytt sig om dem. När Inbooks gick i konkurs var han fortfarande en betydande aktieägare.

– Jag var bara så ”fed up” och tyckte att det var tråkigt allting med historien så jag har överhuvudtaget inte gjort någonting.

Knut Knutson säger att det värsta inte är pengarna han förlorat, utan förtroendet för en person som han hade känt i över 20 år. Efter att de träffades på ett evenemang med en bank, förde deras gemensamma intressen för skog och konst dem samman.

– Jag är väldigt försiktig, men om det kommer en människa som jag upplever som en god vän och säger att det här är riktigt, ja då skulle jag nog gå på det igen.

Att bli indragen i Inbooks på felaktiva grunder är en av de tråkigaste upplevelserna Knut Knutson varit med om.

– Jag har fortfarande min fars devis att man ska lita på folk så länge man kan lita på dem. Den devisen har hjälpt mig många gånger och gett många fördelar och vänner. Jag har aldrig blivit så lurad innan.

Efter uppmärksamheten i Smålandsposten blev förskingrarens koppling till Inbooks största ägare känslig.

– Det finns en stor missnöjdhet med mig. Det har jag accepterat och valt att sälja ett stort antal aktier. Jag kan göra andra roliga saker än att stötta Inbooks. Är man inte önskvärd så får man köpa det. Man ska inte gråta över spilld mjölk, sa han till Smålandsposten.

Annons

Anders Öman klev i stället in som ny storägare med sitt bolag Stora Frö Invest.

– När vi har tittat på detta bolaget har det funnits ett strukturellt problem i ägarskapet. Om det är ett städarbete så är det redan avklarat för nu har vi köpt aktierna, sa Anders Öman.

När Inbooks nyligen gick i konkurs var Anders Öman fortfarande störste ägare, men via ett annat bolag.

Som fjärde största ägare, med 2,65 procent, återfanns ett bolag kontrollerat av den dömde förskingraren. Mannen som tidigare inte kände sig önskvärd i Inbooks. Han som lurade Knut Knutson mer än någon annan.

Smålandsposten har förgäves sökt honom för en kommentar.

Läs hela Smålandspostens granskning av källkoden som försvann här.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons