Annons
Växjö

Forskning från LNU visar att dödliga hundattacker ökar

Växjö • Publicerad 3 mars 2023
Linneuniversitetet.
Linneuniversitetet.Foto: Anders Johansson

I en artikel i Läkartidningen skriver Sirkku Sarenbo, docent i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet, och Helena Striwing, senior jurist vid Linnéuniversitetet att antalet dödsfall efter hundattacker ökar i Sverige. Siffran är dock fortsatt låg. Mellan 1997 och 2021 avled 13 personer efter att ha blivit attackerade av en hund. Nio av dödsfallen inträffade efter 2015.

”Förändring i människans sätt att hålla och interagera med hundar samt en hög­re andel så kallade högriskraser i hundpopulationen kan vara en förklaring till att antalet hundrelaterade dödsfall har ökat”, skriver forskarna i Läkartidningen.

Annons

Även antalet personer som sökt vård efter hundbett har på de senare åren ökat. Totalt 49 575 patienter uppsökte sjukhus eller öppenvård till följd av hundbett mellan 2008 och 2021. Hundbett kan leda till en rad sjukdomar, till exempel rabies. I samband med kriget i Ukraina och under pandemin så ökade antalet smuggelhundar i Sverige, vilket även ökar risken för smitta.

– ”Hälso- och sjukvården behöver förbereda sig för dessa utmaningar”, skriver de två forskarna i Läkartidningen

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons