GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Forskningsprogram inom rättspsykiatri i Växjö blir störst i landet

     Växjö • Publicerad 12 oktober 2021
     Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, där det påkostade forskningsprogrammet bedrivs.
     Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, där det påkostade forskningsprogrammet bedrivs.
     Foto: JONAS LJUNGDAHL

     Forskningsprogrammet FORevidence får ett tillskott på 15 miljoner kronor från myndigheten Forte. Forskningsprogrammet har tilldelats totalt 30 miljoner över sex års tid (2018–2023). Det är därmed det mest omfattande forskningsprogrammet någonsin inom svensk rättspsykiatri.

     Forskningsprogrammet bedrivs vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö i samarbete med Göteborgs universitet, Linnéuniversitetet, Lunds universitet samt ett flertal andra rättspsykiatriska vårdverksamheter i Sverige.

     Pengarna kommer från den statliga myndigheten Forte – Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.

     – Vi är oerhört tacksamma för att Forte visar oss fortsatt förtroende för att utveckla evidensbasen för vård av en mycket sårbar patientgrupp. Vi kan redan nu se effekter i form av ökad samverkan med intresse- och brukarföreningar och rättspsykiatriska verksamheter över landet, vilket är viktiga förutsättningar för en ökad evidensbas för svensk rättspsykiatri, säger Märta Wallinius, docent och enhetschef för forskningsverksamheten på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö och programansvarig för FORevidence.

     – Forskningsanslaget från Forte är ett kvitto på att rättspsykiatrin i Växjö håller högsta nivå vetenskapligt. Det är bra för patienterna men det ger också dragkraft för tillväxten i hela regionen att vi har en verksamhet som bedriver forskning på den nivån. Vi har anledning att vara stolta över detta, säger Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

     Tova LyrénSkicka e-post
     Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.